Hopp til innhold

Elgjakta er i gang, og polet puster ut

Sist helg startet elgjakta, noe som merkes på et godt forberett pol på Namsos. Det gjelder å være på hogget.

Elg i fullmåne

Cognac er fortsatt i skuddet blant elgjaktas menn.

Foto: Blake Woken / Scanpix

Ei jaktorientert utstilling med et glassgevær med vin og patroner med elgsnaps vitner om at Vinmonopolet i Namsos har tatt grep om sesongen. Vi får riktignok ikke fotografere den av reklamefaglige årsaker, men uansett her finnes jakttilbehør i mengder.

Legge til rette

Få er vel i tvil om at det ikke bare er elgen som trekker skikkelige mannfolk, og flere og flere damer til skogs. Kojelivet skal være en verdi i seg selv, om kveldene, etter naturopplevelser av ulikt slag. Da er kan beina strekkes ut og livet, peisen og drømmene nytes i fulle drag.

– Vi forsøker å legge til rette for jakta slik at møtet med poliet skal være spennende og artig, sier polbestyreren på Namsos, Amund Lein.

Tilpasset sortiment

Amund Lein i Namsos

– Vi merker at jakta er i gang ja, sier polbestyrer Amund Lien i Namsos

Foto: Espen Sandmo / NRK

Han er ikke i tvil om at sesongen preger salget og da skaffer han tilpassede varer.

– Vi merker at folk skal på jakt. Nå går det mer på flasker av lerkestørrelse og andre fasonger som passer i sekken. Mindre typer flasker. Og vi merker at salget øker.

Ikke overraskende kanskje. Her er sortimentet av vin og brennevin lagt om.

– Vi prøver å finne et utvalg som egner seg og vin som smaker bra til den maten som følger med jakta. Cognac er den store tingen framdeles, men bitter og akevitt øker litt.

Flere damer

Elgjakt og mannfolk er fortsatt et gjeldende begrep, men ifølge flere kilder kan inntrykket feste seg at også damene gjør mer og mer utav seg i jakta. En ting er jegerprøvene, en annen effekt er sporene på polet.

– De foretrekker mildere typer drikke, brennevin og vin. Jo, vi ser ei økning i antall damer som jakter. Slikt er fint, sier polbestyreren.

Moderate menger

Salget øker utvetydig i jakttida, men polbestyreren avviser påstander om at mengden alkoholforbruk i jaktlaga også tar seg opp.

– Vi hadde større mørketall før, drikkmengdene nå er moderate og omsetninga setter ikke rekorder. De kommer rundt jul- og nyttårsleitet, sier Lein til NRK.