Hopp til innhold

Bygger ni meter lang dinosaur

Barna på Nyborg skole i Trondheim får en litt spesiell klassekamerat når de kommer på skolen på mandag.

dinosaurmontering

En dinosaur i full størrelse monteres på Nyborg skole.

Foto: Tove Eivindsen / NTNU Vitenskapsmuseet

– Nå har dinosauren akkurat fått hode, så nå begynner det å ta form her, sier informasjonskoordinator, Tove Eivindsen, i NTNU Vitenskapsmuseet til NRK.

Eivindsen står i amfiet på Nyborg barneskole i Trondheim, der en dinosaur i plexiglass blir montert på veggen. Dinosauren er ni meter lang og fem meter høy, noe som tilsvarer en hadrosaurus i full størrelse.

– Halen fikk ikke plass, så den må kveiles på utsiden av veggen, forteller Eivindsen.

Ekte dinosauregg

For et og et halvt år siden forslo en far i foreldreutvalget på skolen å kjøpe et ekte dinosauregg til barna. Ideen ble godt mottatt, og skolen kjøpte inn et fossilegg fra en habrosaurus.

dinosauregg

Gunnar Lamvik ser på dinosauregget som skolen har kjøpt inn.

Foto: Tove Eivindsen / NTNU Vitenskapsmuseet

– Jeg ville gi noe ekte til ungene som kunne vekke forundring og nysgjerrighet. Dinosaurer er noe som snakker til alle unger, sier far og primus motor, Gunnar Lamvik.

Da egget var kjøpt inn ble barna nysgjerrige på dinosaurer og den tiden de levde i. Dermed ble NTNU Vitenskapsmuseet koblet inn i prosjektet.

Egen dinosaur- revy

– Det er veldig gøy for oss å være med å bidra til at barn får et positivt forhold til naturvitenskap, sier utstillingsarkitekt, Marit Sørumgård, i NTNU Vitenskapsmuseet.

dinosaurkostyme

Barna skal sette opp en egen revy om dinosaurer.

Foto: Tove Eivindsen / NTNU Vitenskapsmuseet

Resultatet har blitt dinosauren i full størrelse, og en utstilling med gamle fossiler og dinosauregget. I tillegg skal barna sette opp en dinosaur- revy i neste uke.

– Det virker som de synes det er veldig gøy. De springer rundt her i dinosaurkostymer og er veldig opptatt av det som skjer i amfiet, sier Eivindsen.

Planen er å bruke dinosaurprosjektet videre i undervisningen, for å vise barna sammenhengen mellom gammel og ny historie.

– Olje kan spores tilbake til dinosaurenes tid, og det kan kobles opp til dagens oljenæring i Norge. Slik kan vi bruke dinosaurene til å vekke nysgjerrighet og gi barna verdifull kunnskap, sier Lamvik.