Hopp til innhold

Advarer mot farlig laserlys

To piloter ble blendet med laser like før landing på Værnes natt til torsdag.

Christian Wiik
Foto: NRK

- En laser i bruk på kort hold er en liten prikk, denne øker i diameter med avstanden. I det den når flyet vil den lyse opp hele cockpiten og det er ganske alvorlig i mørket, sier Christian Wiik, flykaptein i Norwegian og basesjef i Trondheim.

Blendet under landing

Natt til torsdag ble et fly under innflyging til Værnes belyst med en grønn laser, pilotene ble blendet.

- I det flyet skal lande mot øst og passerer Hundhammeren rapporterer flygeren at han blir belyst med laserlys, da rapporterer vi videre til politiet. Han som jobbet i tårnet i natt så ingen ting av det som skjedde, sier Frode Eitrem, sjefflygeleder på Værnes.

Politianmeldes

Flyselskapet Norwegian vil anmelde episoden til politiet.

- Folk bør tenke seg om før de gjør dette. Det kan få alvorlige konsekvenser, og i verste fall føre til en flyulykke. I dette tilfellet ble pilotene blendet og det betyr at du fjerner fokus fra det de holder på med, nemlig å forberede landingen, sier selskapets flygesjef Tomas Hesthammer.

Ifølge Frode Eitrem har det vært fire-fem slike tilfeller på Værnes det siste året.

- Enhver forstyrrelse av en flygning er en alvorlig ting i seg selv, det er en veldig unødvendig hendelse, sier Eitrem til NRK.

- Det må bli en bråslutt på dette, det er en uting og det er farlig. Jeg er ikke sikker på at de som gjør det vet hvor farlig det er, sier flykaptein Christian Wiik.

Ber om tips

Politiet ber om tips etter den siste laserepisoden ved Værnes. Den eller de som stod bak risikerer å bli straffet.

- Man setter mange menneskeliv i fare og vi ser svært alvorlig på hendelsen. Vi vil nok kunne påstå ubetinget fengsel for et slikt forhold, sier politiadvokat Lise Rogstad ved Sør-Trøndelag politidistrikt.