Hopp til innhold

Vil ha russisk ulv

Flatanger-ordfører Reidar Lindseth foreslår å hente ulv fra Russland eller Finland og sette den ut i Skandinavia.

Reidar Lindseth
Foto: Privat

I dag er den skandinaviske ulvestammen truet av innavl, og forskerne mener den trenger nytt blod. Lindseth sier myndighetene må handle raskt for å redde ulvestammen.

- Kan ikke vente på streifdyr

- Vi kan ikke vente på at tilfeldige russiske eller finske streifdyr skal komme innom på besøk. Skal vi redde stammen på sikt, må vi heller gjøre noe aktiv og hente ulv til Skandinavia, foreslår Lindseth.

Forskerne er enig, og Fylkesmannen i Nord-Trøndelag har selv lansert ideen overfor sentrale myndigheter. Foreløpig uten å komme noen vei.

Det var på en miljøvernkonferanse arrangert av fylkesmannen torsdag at den skandinaviske ulvestamma var tema.

Ulvestamme fra 1983

Denne stammen er bygd opp siden 1983, etter at ulven tidlegere var utryddet i Skandinavia. Denne stammen kommer fra bare tre ulike individer, og problemet med innavl er stort, mener forskerne. Ulven trenger derfor nytt og friskt blod fra den finsk-russiske ulvestammen. Men det er 17 år siden streifdyr derfra yngla seg med skandinavisk ulv.

Nå kan et streifdyr sett i Verdal i fjor bli viktig. Forskerne håper at den er fra den finsk-russiske stammen. Derfor mener de den må genundersøkes, før den eventuelt blir skutt.