Hopp til innhold

Ønsker hiuttak av jerv i Meråker

Det kan bli aktuelt med hiuttak av jervunger i Trøndelag også i år. Meråker kommune har søkt om å få ta ut alle ynglinger av jerv så nær som en.

Jerv
Foto: Asgeir Kvalvik

Metoden med å begrense jervebestanden ved hiutak av jerv skapte sterke reaksjoner i fjor da en jervefamilie i Lierne ble avlivet.

Men rovdyrproblemene er så store i Meråker at dette må til, sier jordbrukssjef i kommunen, Marit Graftås.

- Det er begrensede muligheter når man begynner å miste halvparten av avkastningen i løpet av året. Det går på pengene løs, og det går på psyken løs, sier hun.

60 prosent tap

Rovdyrtapene i Meråker ble høye forrige beitesesong. Sau- og reineiere opplevde tap av opptil 60 prosent av lammene og reinkalvene.

Marit Graftås mener dette ikke lenger er til å leve med. Hun krever at noe blir gjort.

Derfor har Meråker kommune søkt Direktoratet for Naturforvaltning om tillatelse til hiuttak. Hvor mange jerveunger det kan være aktuelt å avlive, er fortsatt usikkert.

- De lokale folkene fra Statens naturoppsyn har allerede vært ute på leting etter dyr, og de skal ut flere ganger. Så får vi se hvor mange dyr det er aktuelt å avlive.

Men hiuttak av jervunger er omstridt. I mai i fjor avlivet Statens naturoppsyn en jervefamilie i Lierne. Det førte blant annet til at en rovdyrkontakt sa opp jobben i protest. Også Naturvernforbundet reagerte kraftig.

Venter reaksjoner

Graftås er forberedt på reaksjoner dersom de får tillatelse til hiuttak i år.

- Reaksjoner kommer det nok. Det er ikke alle som er enige med oss i Meråker. Men det er sagt fra høyeste hold gjennom stortingsmelding og forskrift at det skal la seg gjøre å drive beitenæring i distriktene. Da er det nødvendig med slike tiltak.

Leder i Naturvernforbundet i Nord-Trøndelag, Per Flatberg, er overrasket over at det igjen blir søkt om hiuttak. Han sier at forbundet er forberedt på å protestere.

- Jeg håper søknaden blir avslått. Det er uforsvarlig å skulle iverksette et slikt tiltak. Vi vil eventuelt klage på et slikt vedtak så langt det er mulig, sier Flatberg.