Hopp til innhold

Agdenes-ulven skutt - nå skal skinnet deles ut

Ulven som herjet på Østlandet og i Midt-Norge de siste årene ble skutt i Agdenes på fredag. Nå skal skinnet deles ut, men kjøttet får ingen.

Ulv skutt i Agdenes.

Se video: I dag kom den nedfryste Agdenes-ulven til NINAs lokaler i Trondheim for obduksjon.

– Ulven blir nå flådd hos preparanten, så får viltfondet dele ut pelsen til de som søker. Det er museer og lignende institusjoner som kan få pelsen, sier Frode Holmstrøm i Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Ulven, som tidligere var kjent som Østmarkaulven, kom til Trøndelag i fjor sommer. Siden da har den vært jaktet på fordi Direktoratet for naturforvaltning mente den kunne føre til fremtidig skade.

Fredag forrige uke ble den skutt fra helikopter av Statens naturoppsyn (SNO).

Agdenes-ulven 2

Agdenes-ulven ble felt fredag. Nå skal den obduseres av forskerne på NINA.

Foto: Aksel Kroglund Persson / NRK

Ingen delikatesse

Mandag kom den nedfryste ulven til NINAs lokaler i Trondheim, hvor den skal obduseres.

Ifølge Holmstrøm er dyret i god stand og bærer lite preg av de lange avstandene det har etterlatt seg. Det er likevel ikke aktuelt å bruke andre deler enn skinnet.

Agdenes-ulven

Frode Holmstrøm mottok den nedfryste ulven på mandag.

Foto: Aksel Kroglund Persson / NRK

– Kjøttet blir destruert sammen med skjelettet. Det er ingen som skal gjøre seg nytte av det. Det er heller ikke interessant å dele ut kjøtt fra slike dyr. Det er ikke derfor de blir skutt, sier Holmstrøm.

Kontroversiell felling

Mens gårdbrukerne i hovedsak er positive til at ulven er skutt, er naturvernere ikke like glade for at ulven nå er død.

Per Flatberg i rovdyrutvalget i Naturvernforbundet sa fredag at han var skuffet over at ulven ble skutt fordi han mente den kunne ha flyttet seg til et område som er utenfor de ulvefrie områdene før beitesesongen starter.

Rovviltnemnd-leder Arne Braut er uenig i det.

– Det man må forholde seg til, om man liker ulv eller ikke, er at det her er politiske vedtak om at det ikke skal være ulv i dette området. Det er sikkert mange forskjellige oppfatninger, men det er det som er den gjeldende politikken, sa Braut til NRK fredag.