Hopp til innhold

– Alle fakta skal på bordet

I et ekstraordinært møte torsdag bestemte kontrollkomiteen i Trondheim kommune at helseledernes reisevirksomhet skal granskes av kommunerevisjonen.

Rolf Jarle Brøske

– Jeg ser allerede at dette må være er et klart uttrykk for ukultur, sier leder av kontrollkomiteen i Trondheim kommune, Rolf Jarle Brøske.

Foto: Aksel Kroglund Persson / NRK

Ifølge Adresseavisen har helseledere i Sør-Trøndelag vært på flere reiser verden rundt, alle finansiert av Sør-Trøndelag pleie- og omsorgsforum.

Flere har ment at reisene bryter med de etiske regelverkene i kommunene.

– Det som har kommet frem er såpass alvorlig at jeg frykter det kan forekomme flere tilfeller i Trondheim kommune, sier kontrollkomiteens leder, Rolf Jarle Brøske, til NRK.

– Frykter ukultur

– Jeg fryktet at dette kan være uttrykk for en ukultur. Dette har foregått gjentatte ganger og over lang tid, og det er åpenbart at mange i organisasjonen har visst om denne praksisen, sier Brøske.

Han vil ikke bekrefte at det er en fast gruppe ledere som går igjen.

– Jeg registrerer påstander i media om at disse helsereisene gjelder noen få enkeltpersoner, men dette kan jeg ikke uttale meg om nå.

Brøske vil ikke trekke endelige konklusjoner før revisjonsrapporten er klar.

Kommunerevisjonen skal også se om det finnes liknende tilfeller i andre deler av kommunen.

Skal granske rådmannens rolle

Kontrollkomiteen ber om at rådmannens kunnskap om saken gjennomgås.

– Jeg synes det er vesentlig å få vite hva rådmannen har visst på forhånd, hvilken kommunikasjon det har vært mellom reisedeltakerne og rådmannen og hva rådmannen eventuelt har gjort for å forhindre reisene, sier Brøske.

Han presiserer at det også er viktig å få vite hva rådmannen burde gjort annerledes.

– Selv om dette er et ansvar som påhviler den enkelte som har vært med på reisene, er det også et ledelsesansvar å sørge for at slike ting ikke skjer.

Stein Ytterdahl

Rådmann Stein Ytterdahls kjennskap til helsereisene skal også gjennomgås.

Foto: Morten Karlsen / NRK

Vil samarbeide med andre berørte kommuner

Gårsdagens møte er det første ekstraordinære møte Brøske har innkalt til i sin tid som leder av kontrollkomiteen i Trondheim.

I et enstemmig vedtak ber de om en forvaltningsrevisjon av de etiske retningslinjene for Trondheim kommune generelt, og helsereisene spesielt.

– Vi ber revisjonen om å prioritere dette høyt, sier Brøske.

Komiteen stiller seg også åpen for et samarbeid med kontrollorganene i de andre kommunene som er berørt av denne saken.

– Det er viktig å få kartlagt fakta slik at vi får avkreftet usanne rykter og påstander som det har vært mange av i denne saken. Å få ryddet uklarheter av veien er også en av oppgavene til kontrollkomiteen og kommunerevisjonen.