Hopp til innhold

– Jeg bare måtte gjøre noe

Et folkeopprør mot regjeringens nei til livsforlengende kreftmedisin brer seg på Facebook. Og lørdag blir det demonstrasjoner utenfor Stortinget.

Facebookaksjon for kreftmedisin

Initiativtaker Erna Grøndahl er opprørt over at det handler om økonomi, og mener Norge har råd til å gi medisinen til de som trenger det.

Foto: Skjermdump Facebook/Privat

Helsedirektoratet sa i forrige uke nei til å ta i bruk ny og kostbar kreftmedisin som kan forlenge livet til pasienter med prostata- og føflekkreft med spredning.

Snart 15.000 mennesker støtter flere opprop på Facebook som krever at helsemyndighetene omgjør vedtaket.

– Overveldende respons

Kreftforeningen vil at denne kreftmedsinen skal tillates også i Norge.

Helsedirektoratet synes denne kreftmedisinen blir for dyr.

Foto: Janssen.no

Erna Grøndahl står bak Facebook-gruppa «La oss kjempe for kreftmedisin til alle».

– Da jeg ble kjent med Helsedirektoratets vedtak ble jeg så kjempesint at jeg bare måtte gjøre noe. Alle snakket om at vi må aksjonere, og da tenkte jeg at dette skal jeg gjøre noe med.

– Responsen har vært helt overveldende. Dette er en sak som engasjerer folk over hele landet.

Hun mener folk har en forståelse av at dette er noe som kan ramme alle. Da blir det nært, selv om du ikke opplever det selv.

Forventer stort oppmøte

– Mandag fikk vi vite at Helsedirektoratet kunne oppnådd større rabatter på medisinen dersom de hadde vært villige til å inngå hemmelige avtaler med legemiddelfirmaet. Hva synes du om dette?

– Hemmelige forhandlinger blir det vel gjort overalt og til enhver tid. At helsedirektøren mener det ville vært urettferdig om de gikk inn i hemmelige forhandlinger er helt ubegripelig. Dette har det kommet veldig mange reaksjoner på på de ulike nettsidene, sier Grøndahl.

Nå planlegges en demonstrasjon utenfor Stortinget førstkommende lørdag.

– Det ser ut til å bli et veldig stort oppmøte. Det nærmest eksploderer på Facebook nå, sier hun.

– Gir oss ikke før myndighetene snur

– Hva håper dere å oppnå?

– Vi forventer at myndighetene skal snu. Vi gir oss ikke før de snur. Hvis det er hemmelige forhandlinger som skal til, synes jeg de skal gjennomføre det, sier Grøndahl.

På aksjonens Facebookside står det kjente sitatet av Arnulf Øverland: «Du skal ikke tåle så inderlig vel, den urett som ikke rammer deg selv».

– Jeg tror det er dette folk føler. Vi må stille opp for våre medmennesker.

Kjell Haugnes og Ketlen Haugnes

Kreftsyke Kjell Haugnes har stått frem som en av dem som kunne fått livet forlenget med den nye medisinen. Her med datteren Ketlen.

Foto: Frank Almås / NRK

Opprop engasjerte tusenvis

På Facebook finner vi også oppropet «Vi vil ha kreftmedisinene Ipilimumab og Abirateron godkjent nå!». En av initiativtakerne er Torstein Sæther, søskenbarn av kreftrammede Kjell Haugnes.

Arrangementet ble opprettet for en uke siden, og tirsdag formiddag hadde nær 12.500 personer registrert seg på siden.

– Dette er veldig bra. Nå begynner folk å snakke om denne saken og det blir oppmerksomhet omkring det vanvittige vedtaket som ble fattet, sier Sæther.

Han er redd det ikke vil hjelpe særlig å komme til politikerne med en navneliste, men håper den massive støtten vil kunne brukes til noe.

– Vi burde kunne påvirke ved å vise til den store deltakelsen og engasjementet vi ser på oppropet.