Hopp til innhold

Fiskerne ber regjeringen om hjelp etter dødsulykke på havet

I hele dag har lokale båter fortsatt letingen etter den savnede fiskeren Kjell Johansen (63) fra Bolga. – En forferdelig tragisk ulykke, sier fiskarlagsleder Reidar Nilsen. Han ber politikerne om hjelp til å gjøre sjarkyrket tryggere.

Reidar Nilsen, leder Norges Fiskarlag

BER OM HJELP: Norges Fiskarlag vil ha bedre støtteordninger slik at to sjarkfiskere kan gå sammen om å drive. – I dag er ikke det lønnsomt, sier han.

Foto: Norges Fiskarlag

Den store leteaksjonen etter den 63 år gamle mannen fra Meløy kommune som ble igangsatt utenfor øya Bolga i Nordland fredag ettermiddag, ble trappet ned lørdag ettermiddag.

Fisker Kjell Johansen

SAVNET: Sjarkfiskeren Kjell Johansen (63).

Foto: Privat

Frivillige har i hele dag søkt rundt Bolga etter Johansen, som ble meldt savnet etter at tresjarken hans ble funnet drivende utenfor Bolga fredag ettermiddag.

Støvel hang i garnet

Det var fiskere fra en annen båt som oppdaget den tomme sjarken fredag ettermiddag, og tok seg om bord. Der fant de en støvel på dekk, og en støvel i garnet som hang etter båten.

– Mandag vil den ubemannede ubåten igjen bli satt inn i søket, sier operasjonsleder Jan Lekang i Salten politidistrikt i Bodø til NRK.no.

Fiskarlaget: – Tragisk

Leder i Norges Fiskarlag konstaterer at det nok en gang har skjedd ei tragisk dødsulykke på havet hvor en sjarkfisker forsvant ut av båten.

– Mine tanker i dag går først og fremst til familien som sitter igjen. Det er andre gang de opplever dette. Det er en tragisk og forferdelig ulykke, sier leder Reidar Nilsen i Norges Fiskarlag til NRK.no.

Kjell Johansens bror omkom på havet for tre år siden da sjarken «Fredrik André» forliste for tre år siden.

2.800 enmannssjarker

Strandsøk etter savnet fisker på Bolga

STRANDSØK: Her på sørøstsiden av øya Bolga har Røde Kors lett etter den savnende fiskeren i helga.

Foto: Wenche Jonassen

Det finnes mange enmannssjarker langs kysten. Norge har fortsatt nesten 2.800 registrerte fiskebåter under ti meters lengde, og mange av disse er bemannet med en, i beste fall to mann store deler av året.

I 2011 konkluderte Sintef med at det er ti ganger så farlig å være sjarkfisker enn bonde. Mellom 2005 og 2009 mistet 34 personer livet i arbeid på sjøen.

Fiskarlaget jobber mye med å forebygge ulykker med nettopp denne sjarktypen.

– Det har flere ganger vært et tema i Fiskarlaget om man bør være to i en båt. Mange tenker nok i de baner når slike ulykker oppstår, sier Nilsen.

Samtidig innser han at det er vanskelig å lovpålegge fiskere om å gå sammen.

Ber politikerne om hjelp

– Isteden vil jeg oppfordre regjeringen se på hvordan det kan bli økonomisk forsvarlig å være minst to mann per båt.

Han mener sjarkflåten får anledning til å slå sammen kvoter.

– Dette handler først om fremst om sikkerhet. Vi vet at det har hendt mange ulykker med fiskere om bord på små enmannssjarker, og derfor synes jeg det er på tide at regjeringen åpner for samfiske på deler av kvota, sier han.

I dag fungerer driftsordninga slik at fiskerne kun kan ta hele og ubrukte kvoter med seg fra sin båt og flytte den overt til kollegaens båt slik at de sammen kan fiske på denne kvoten.

Er noe av kvoten allerede fisket opp, vil de ikke få lov til å fiske sammen. Og har de først startet og fiske sammen, må de fiske hele kvoten opp, de får ikke gå tilbake i hver sin båt igjen.

En menneskerett å fiske alene

Nilsen er også opptatt av av fiskerne kan gjøre mye selv for å sørge for egen sikkerhet ombord.

– Fiskerne må selv ta alle sikkerhetsregler på alvor. Å bruke sikkerhetsline og annet livsviktig sikkerhetsutstyr er det eneste man kan gjøre for å ha en sjanse til å berge livet dersom de faller over bord, sier han.

Mange fiskere mener det er frihetsberøvelse å ikke få lov å dra ut på havet alene.

– Ulykker skjer jo også i fritidssammenheng også hvor folk er alene på sjøen. Jeg tror det vil være vanskelig å få til et slikt påbud.

Vil ha nødpeilesendere

Statens havarikommisjon vil ha nødpeilesendere på mindre fiskerbåter som sjarker etter en rekke ulykker på kysten de siste årene. Det menes at dette kan redde liv i og med redningsaksjoner kan komme hurtigere igang.

Nødpeilesendere utløses når de kommer i sjøen, eller de kan utløses manuelt.

Eldre menn som er ute og fisker alene har størst sjanse til å komme ut for ulykker slårHavarikommisjonen fast.