Hopp til innhold

Har lett etter savnet fisker i hele natt

Store letemannskaper, et fly, en fjernstyrt undervannsbåt, Kystvakten og fire andre fartøy har i dag deltatt i søket etter den savnede fiskeren Kjell Johansen (63) som forsvant utenfor øya Bolga fredag.

Røde Kors driver strandsøk etter savnet fisker på Bolga

HAR LETT I HELE NATT: Mannskaper fra Røde Kors i Glomfjord, Fauske, Beiarn og Bodø har i hele natt drevet strandsøk etter den savnende fiskeren på Bolga.

Foto: Wenche Jonassen

– Det gjør et sterkt inntrykk i lokalsamfunnet, sier Meløy-ordfører Per Swensen.

Lørdag ble det satt inn et fly og miniubåt inn i søket etter den savnede fiskeren fra Meløy. Johansen ble meldt savnet fredag ettermiddag etter at sjarken hans ble funnet drivende i sjøen utenfor Bolga.

– Strandsøket er avsluttet dor dagen, men både Kystvakten og flere båter deltar i søket utover ettermiddagen. Hva som skjer videre etter at det har blitt mørkt må vi komme tilbake til. Vi er veldig avhengig av lyset, sier operasjonsleder Cathrin Lewin i Salten politidistrikt.

Hun understreker at aksjonen fortsatt har status som redningsaksjon.

– Senere må vi ta stilling til om aksjonen skal over i en ny fase og vi skal søke etter en antatt omkommet, legger hun til.

Fredag tok ordføreren i Meløy kontakt med kommunens kriseteam og satte det i beredskap. Per Swensen er selv fra Bolga, og kjenner den savnede fiskeren godt.

– Håper de finner ham

Ordfører i Meløy, Per Swensen

Meløy-ordfører Per Swensen er selv fra Bolga, og kjenner den savnende fiskeren.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

– Vi kontaktet mannens pårørende og tilbød dem vår hjelp og støtte. Det er et lite samfunn, og de er vant til å ta vare på hverandre.

Swensen har fulgt leteaksjonen som har pågått siden fredag ettermiddag.

– Jeg håper letemannskapene vil finne han. Vi er glade for at det er så mange ute og leter, både med fly og båter. Det foregår også strandsøk på Bolga.

Meløy kommune har tidligere vært hardt rammet av ulykker på havet.

– Derfor går det innpå oss når dette skjer igjen. Det er en utsatt yrkesgruppe, derfor er det tungt i dag, sier Swensen til NRK.no.

– Har lett i natt

Røde Kors Hjelpekorps kom til Bolga fredag kveld, og satte straks i gang med strandsøk. Været i leteområdet er godt og det er nesten vindstille.

– Vi har hatt 15 personer ute i hele natt, men har ikke gjort noen funn. Vi har hatt tre lag ute, og gått rundt hele Bolga. Nå konsentrerer vi søket på sørøstsida av øya, sier søkeleder Bror Hemminghytt til NRK.no.

Hjelpekorpset skal ha en evaluering lørdag ettermiddag. Da skal de ta stilling til om de skal trekke seg ut.

– Vi har fortsatt håp om å finne fiskeren, men ser for oss at sannsynligheten for at han blir funnet til havs, sier Hemminghytt.

Strandsøk på Bolga etter savnet fisker

STRANDSØK: Her på sørøstsiden av øya Bolga driver Røde Kors strandsøk etter den savnende fiskeren.

Foto: Wenche Jonassen

Trappes opp

I hele natt har kystvaktskipet KV «Harstad» og en båt fra Kystverket lett etter mannen. Leteaksjonen trappes nå opp.

– I tillegg til flyet deltar fem båter i leitearbeidet, opplyser Cathrin Lewin i Salten politidistrikt til NRK.no.

Fant støvel

Strandsøk etter savnet fisker på Bolga

Røde Kors har søkt rundt hele øya uten å finne den savnende mannen.

Foto: Wenche Jonassen

Fiskeren i 60-årene, ble meldt savnet klokka 14.38 i går ettermiddag utenfor Bolgavær ved Bolga, etter at sjarken hans ble funnet drivende i sjøen, med garnbruk hengende utenfor rekka.

– En fiskebåt observerte den tomme sjarken, og tok seg om bord. De fant en støvel på dekk, og en støvel i garnet som hang ute, sier redningsleder Ørjan Delbekk i Hovedredningssentralen Nord-Norge.

Blitt dratt ut med garnet

Ut ifra funnene er teorien at mannen har blitt dratt med garnet ut i sjøen.

Båten ble funnet i 14.30-tiden, og politiet har fått bistand av Sea King og flere småbåter i området til søket som fortsatt pågår.

– Vi kommer til å søke videre lørdag. Vi har utvidet søkeområdet og håper å finne ham, sier Delbekk.

Mannen det nå søkes etter er fra Meløy. Politiet tror ikke det var flere om bord på båten.

– Vi leter formodentlig etter en person. Vi har ikke fått melding om noen savnede, men vi vet hvem båten tilhører, sier operasjonsleder Cathrin Lewin i Salten politidistrikt.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.