Hopp til innhold

Mistet broren på havet, nå er han selv savnet

Den antatt omkomne fiskeren Kjell Johansen (63) mistet broren sin på havet for tre år siden.

Den savnede fiskeren Kjell Johansen

SAVNET: Store letemannskaper, et fly, en fjernstyrt undervannsbåt, Kystvakten og fire andre fartøy har i dag deltatt i søket etter den savnede fiskeren Kjell Johansen (63) som forsvant utenfor øya Bolga fredag.

Foto: Wenche Jonassen/Privat

Lørdag ble det satt inn fly og fjernstyrt undervannsbåt i søket etter fiskeren Kjell Johansen, som er savnet etter at sjarken hans ble funnet drivende utenfor øya Bolga i Nordland.

Senere er søket blitt trappet ned. Det letes nå etter en antatt omkommet person.

Fant støvel

Meløy-ordfører Per Swensen

Meløy-ordfører Per Swensen er selv fra Bolga, og kjenner den savnede fiskeren.

Foto: NRK

Sjarken ble funnet drivende i sjøen, med garnbruk hengende utenfor rekka. En støvel ble funnet på dekk, og en annen støvel satt fast i garnet som hang ute.

Ut fra funnene er teorien at mannen har blitt dratt med garnet ut i sjøen mens han satte garn.

Det er nøyaktig det samme som antas å ha forårsaket broren Vidar Johansens død for tre år siden, skriver Avisa Nordland.

Havarikommisjonen konkluderte i 2010 at Vidar Johansen falt over bord i forbindelse med garnsetting. Han ble funnet på 85 meters dyp med sørvest for holmen Grønna i Meløy kommune. Sjarken hans «Fredrik André» ble aldri funnet.

– Tapet av broren preget Kjell veldig. Begge brødrene var svært dyktige yrkesfiskere, og var godt kjent i nærmiljøet. Det er tungt å tenke på at begge nå kan være borte, sier Meløy-ordfører Per Swensen til NRK.no.

Var barndomsvenner

Han er selv fra Bolga, og fikk på skole sammen med de to brødrene på Bolga. Han betegner Kjell Johansen som en venn.

– Det gjør et sterkt inntrykk i hele lokalsamfunnet. Bolga er et lite sted, hvor folk er vante til å ta vare på hverandre.

Røde Kors driver strandsøk etter savnet fisker på Bolga

HAR LETT I HELE NATT: Mannskaper fra Røde Kors i Glomfjord, Fauske, Beiarn og Bodø har i hele natt drevet strandsøk etter den savnende fiskeren på Bolga.

Foto: Wenche Jonassen

Ulykken utenfor Bolgvær får han også til å tenke på ulykken 23. mars i fjor hvor sjarken «Marion» forliste utenfor Grønnøy i Meløy. To menn, som var svogrer, omkom begge i ulykka.

– Det skjedde også en tragisk ulykke på Bolga for 15 år siden, hvor en fisker ble dratt ned i sjøen sammen med garnbruket. Det skjedde bare 1000 meter fra land, og folk sto på kaia og så det hele i kikkerten, sier Swensen.

I dag gjør han seg sine tanker om fiskeryrket.

– Det er en utsatt yrkesgruppe. Derfor går det innpå oss når dette skjer igjen, sier Swensen til NRK.no.

Strandsøk etter savnet fisker på Bolga

STRANDSØK: Her på sørøstsiden av øya Bolga driver Røde Kors strandsøk etter den savnende fiskeren.

Foto: Wenche Jonassen

Søker etter antatt omkommet

Leteaksjonen endret status i 17.30-tiden lørdag.

– Vi leter nå etter en antatt omkommet person. Det søkes ikke lenger fra luften, men en del lokale båter vil fortsette letingen. Mandag vil den ubemannede ubåten igjen bli satt inn i søket, sier operasjonsleder Jan Lekang i Salten politidistrikt.