Hopp til innhold

Barnets beste kan gå foran biologisk tilknytning

I fremtiden kan det bli lettere for fosterforeldre å adoptere barn de har omsorgen for. Det biologiske prinsipp i barnevernet, som går ut på at barn har best av å vokse opp i sin egen familie, er under evaluering av regjeringen.

Fra tv-serien Barnets beste

Gjennom NRK serien «Barnets beste» har vi fulgt Rainers fosterforeldrene og hans biologiske pappa som har kjempet for å få omsorgsretten, – og i går fikk vi svaret på hvem han skal få vokse opp hos.

Foto: NRK

De siste ukene har tv-seerne blitt kjent med hvordan barnevernet jobber gjennom NRK´s barnevernsserie «Barnets beste».

Her har de fulgt barnevernet på Nesna og blant annet far til tre år gamle Rainer som ikke fikk vite om sønnen før han var blitt seks måneder. Siden da har han kjempet for omsorgsretten.

– Det er min sønn, og jeg vil kjempe for han for alt i verden, sa Rainers pappa tidlig i serien.

Treåringen har vært i fosterhjem siden han var to dager gammel. I går var siste episode hvor det ble kjent at den biologiske faren får omsorgsretten. Dersom den nye barnevernsloven hadde trådt i kraft, kunne utfallet for Rainer vært stikk motsatt.

I februar kom Raundalen-utvalget med en rapport der de går gjennom det biologiske prinsipp i barnevernet. De tar utgangspunkt i at barn har best av å vokse opp hos sin biologiske famile.

Men de foreslår blant annet at det skal bli lettere for fosterforeldrene å adoptere unger som kommer i fosterhjem veldig tidlig.

For spedbarn fra null til 18 måneder skal det tas stilling til adopsjon innen ett år.

For små barn mellom 18 måneder og fire år skal det tas stilling til adopsjon senest to år etter fosterhjemsplassering.

Raundalen-utvalget
Fra tv-serien Barnets beste

I går ble det kjent at Rainer skal vokse opp hos din biologiske far.

Foto: NRK

– Biologiske bånd er bygget på myter

Norsk psykolog forening skriver på sin hjemmeside at leder for utvalget, Magne Raundalen, går langt i å hevde at betydningen av biologiske bånd mellom foreldre og barn langt på vei er bygget på myter.

– Vi har ikke funnet forskningsbaserte holdepunkter som bekrefter eller avkrefter at det har avgjørende egenverdi for barn å vokse opp med sine biologiske foreldre.

I gårdagens episode av «Barnets beste» fikk vi se at fosterforeldrene måtte gi slipp på Rainer, men den biologiske faren kunne juble.

Barnevernskonsulent Randi Nygård Skog i barnevernstjenesten på Nesna, sier at det har vært en utfordrende sak.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Randi Skog, barnevernet på Nesna

– Det er ikke bestandig jeg klarer å legge jobben bak meg. Rainer-saken var en slik sak, forteller barnevernskonsulent Randi Skog. – Som regel går det bra, men enkelte ganger tar jeg saker med meg hjem.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK


– Jeg var veldig frustrert, og tenkte på saken hele tiden. Dette er en sak med et barn som blir elsket av mange. Det er et stort ansvar å skal ta den riktige avgjørelsen om hvor gutten skal bo. Avgjørelsen har mye å si for framtida hans. Jeg var redd for å trå feil og bidra til at gutten skulle få skader for livet, sier Skog.

Til våren blir forslagene om endringer i barnevernsloven lagt fram. Barne, likestillings- og inkluderingsdepartementet går nå gjennom innspillene som er kommet til Raundalen-utvalgets rapport om det biologiske prinsipp i barnevernet.