Hopp til innhold

Kortterminaler i alle fylkets busser

– Vi ønsker å gjøre det mer lettvint for de reisende, og samtidig øke sikkerheten for bussjåførene, sier fylkesråd for samferdsel Tove Mette Bjørkmo, om installeringen av kortterminaler i alle bussene i Nordland.

Busser.

I løpet av 2013 vil samtlige busser i Nordland fylke være utstyrt med kortterminaler.

Foto: Per Willy Larsen / NRK

Nordland fylkesting vedtok i dag å øke samferdselsbudsjettet for 2012 med 3 millioner kroner for å få på plass betalingsterminaler i bussene i fylket så fort som mulig.

– Vi har nå bestilt 150 betalingsterminaler og en nettløsning som setter brukerne i stand til å fylle på busskortet sitt selv, sier fylkesråd for samferdsel Tove Mette Bjørkmo.

Det er Bodø kommune som i første omgang får nyte godt av bevilgningen. I følge Bjørkmo blir Bodø prioritert fordi de nylig har innført et nytt bussystem, og fordi de fleste bussene i fylket befinner seg akkurat i Bodø.

– Det er i Bodø at flest mennesker reiser med kollektivtrafikken. Vi ønsker å effektivisere reisene med denne investeringen, sier Bjørkmo.

– Alt på plass i 2013

Tove Bjørkmo(Ap), fylkedsråd for samferdsel i Nordland

Mindre kontanter reduserer risikoen for ran betraktelig. Dette er en vinn-vinn situasjon for både bruker og tilbyder, sier Tove Mette Bjørkmo.

Foto: Knut Eirik Olsen / NRK

I løpet av neste år lover fylkesråd for samferdsel at alle bussene i fylket vil være installert med kortterminaler.

– Vi har lagt dette inn i økonomiplanen for 2013. Ved å installere terminaler i alle bussene håper vi på at det bidrar til at flere tar bussen, sier Bjørkmo.

Hun forteller at det lenge har vært fokus på at de aller fleste bruker kort og er vant med å gjøre opp for seg på denne måten. Men også faren for ran har stått sentralt i avgjørelsen til fylkeskommunen.

– For uten om folkets ønske om en mer lettvint betalingsmåte, har vi tatt til følge tilbakemeldinger om sikkerheten til sjåførene. Det er en viss fare ved å ha mye kontanter i bussen.

Bjørkmo forteller at resten av fylket vil få sine terminaler samtidig, så det vil ikke bli snakk om å prioritere ulike strekninger eller selskaper.