Hopp til innhold

– Her er studieteknikkene som gir deg toppkarakterer

Hemmeligheten er selvsagt å være disiplinert og holde fokus, men alle som har vært student vet at det ikke er lett. – Multitasking er Norges nye folkesykdom. Slutt med det, sier Pål Hetland og Nikolai Høibo.

Her er rådene som gir deg toppkarakterer. Pål Hetland og Nikolai Høibo med bok og foredragsturne

Her er rådene som gir deg toppkarakterer

Begge var ferdig på universitetet i vår. Der brukte de tida godt. Samtidig som de tok mastergrader, jobbet de intenst med å knekke koden; hvordan oppnå toppkarakterer.

– Vi ville løse vår egen største utfordring som studenter. Hvordan bruke minst mulig tid med hodet nedi boka og samtidig bli et skolelys med toppkarakterer. Og unngå skippertak og få masse fritid på toppen, sier Pål Hetland og Nikolai Høibo til NRK.no.

Kvalitetstid på skolen

Eksstudentene mener selv de har funnet fasiten, og den har de kalt toppkaraktersystemet. Nå har de skrevet bok, og reiser rundt på foredragsturné på universiteter og høgskoler landet rundt.

gode karakterer

FULLT HUS: 200 studenter hadde møtt opp auditorium A5 på universitetet i Nordland for å lære seg smarte studieteknikker.

Foto: Ola Helness / NRK

– Studieteknikken handler om å lære seg mest mulig på kortest mulig tid. Og for å klare det må du være fokusert og ikke la deg distrahere av medstudenter, nettbrett, mobil eller andre ting, sier Nikolai Høibo.

Tida du tilbringer på skolen må være kvalitetstid, ifølge gründerduoen.

– Du må ha et soleklart skille mellom fritid og studietid, slik at du slipper den evige gråsonen. Alle har vel opplevd å sitte på skolen og tenke du på alt du skal gjøre på fritida. Og på fritida har du dårlig samvittighet for alt du ikke fikk gjort på skolen, forklarer Høibo.

Klarer du ikke å holde hodet kaldt og konsentrere deg om det du skal, må det få konsekvenser.

– Dersom du bryter disse tidsfristene, må det ha en negativ konsekvens. Dersom du klarer det, må du ha et belønningssystem. Slik får du gjort ting gjennom dagen, sier Hetland og Høibo.

– Overvinn konsentrasjonsvampyrene

Hanne Forbord, student Universitetet i Nordland

Hanne Forbord er student Universitetet i Nordland.

Foto: Ola Helness / NRK

Mastergradsstudent Hanne Forbord er nettopp blitt mor, og legger ikke skjul på at det er vanskelig å konsentrere seg med studiene.

– Det er mye mer fristende å være sammen med datteren min enn å være på skolen, sier økonomistudenten til NRK.no.

Hun har ingen problemer med å kjenne seg igjen – spesielt når Høibo og Hetland snakket om å sløse bort tid.

– Jeg er både en som stjeler tid, og lar andre stjeler min tid og oppmerksomhet fra meg. Jeg er lett å avlede, smiler hun.

Nicolai Høibo har gode råd for hvordan Hanne skal takle tidstyver – som kan være alt fra familie, venner, medstudenter, Facebook eller Twitter.

– I boka kaller vi dem konsentrasjonsvampyrer. Disse er svært viktig å identifisere. Når du har gjort det, må du starte avvenningsprosessen. Veldig mange får en aha-opplevelse når de skjønner hvor mye tid de bruker på disse vampyrene, sier Høibo.

Toppkaraktersystemets tre strategier

1.Toppfokus

2.Topplæring

3.Topprestasjon

Hvordan fjerne distraksjoner, og få gjort dobbelt så mye på halvparten av tiden.

Hvordan lære faget og huske alt til eksamen.

Hvordan unngå stress og svare på ksamensoppgaven.

Tidskontroll: Unngå gråsonen ved å sette et klart skille mellom studietid og fritid.

Superlesing: Lær deg superlesing. Få rask oversikt over pensum og kun gå i dybden på det viktigste.

Eksamensenergi: Opprettholde energinivået i eksamensperioden.

Unngå skippertak ved å sette betydningsfulle tidsfrister.

Lær deg å skrive "ninja"-notater for å lære pensum raskere.

Intervallspising, få påfyll av energi gjennom dagen.

Identifiser mennesker som stjeler oppmerksomheten din. Finn en riktig studievenn.

Lær deg å illustrere hele pensum på ett ark.

Avkobling, ta pauser for å prestere bedre. Sov godt hver natt.

Ta tilbake kontrollen over de digitale hjelpemidlene.

Lær deg multimemorering: Lær teknikker for å låse fast kunnskapen i langtidshukommelsen.

Stålkontroll: Få kontroll på stresset i eksamensperioden. Unngå jernteppe på eksamen. Eliminer unødvendig eksamensstress.

Tren på tankefokus.

Kartlegg hull i hukommelsen.

Superskriving: Lær å skriv raskere, uten mangler i besvarelsen.

Strukturer pauser for å holde fokus.

Lær å memorere mens du sover, uten lydopptak.

Få kontroll over oppgaven, finn svaret før du begynner å skrive.

Hurtiglesning

Når du er blitt immun mot tidstyvene kan du endelig konsentrere deg om å gjøre de riktige tingene – det vil si å få pensum inn i hodet.

– Toppkaraktersystemet går ut på tre strategier, ni taktikker og 27 teknikker. Den første strategien går ut på å bli konsentrert. Neste steg har vi kalt topplæring, det vil si å få kunnskapen inn i hodet ditt. Og så når du kommer til eksamensperioden må du få denne kunnskapen ut av hodet igjen, det vi kaller topprestasjon.

Hetland og Høibo anbefaler studentene å lære seg hurtiglesning, det vil si at du tredobler lesehastigheten. De anbefaler også teknikker for å memorere pensum mens du sover.

– Teknikkene våre kan virke overveldende for mange når vi går i dybden. Det kan høres for godt ut til å være sant at du kan lære pensum i søvne. Men vi bruker jo alle uttrykket «å sove på saken». Dette handler om å bruke hjernens egne prinsipper for læring, sier Pål Hetland.

– Finnes ingen snarveier

Peder Iversen er student på siste året. Han har ikke særlig tro på at det finnes noen snarveier til toppkarakterer.

– Noen av oss har lettere for å lære enn andre. De fleste av oss må jobbe på den tunge, gammeldagse måten for å banke inn kunnskapen.

Han er skeptisk til at en tredobling av lesehastigheten vil gjøre han til en bedre student.

– Det handler mer om å være konsentrert, ikke hvor fort man leser. Jeg har tro på faste arbeidsrutiner og belønning dersom de blir overholdt, sier Iversen.

Kristina Slåttlie hadde litt bedre utbytte av studieteknikkurset.

– De belyser ting som vi innerst inne vet. Men alle trenger et spark bak for å bli mer bevisste, sier studenten til NRK.no

Hetland og Høibo tror at mange misforstår hva en toppkarakter er.

– Dersom du får en c på universitetet, har du klart å svare på 70 prosent av det du skal kunne i forhold til pensum. Det er en bra karakter.

De er ikke redde for et skille mellom superstudentene, og de som gjerne vil være en superstudent, men som aldri klarer det.

– Poenget vårt er at superstudentene alltid har vært der. Det vi har gjort med toppkaraktersystemet er at vi avslører dem. Vi gir studentene oppskriften på hvordan du kan oppnå det samme som dem, sier Hetland og Høibo.

Større fokus på studieteknikk

Ideen til prosjektet kom fra egenerfart eksamensangst.

– Jeg brukte seks år på å fullføre videregående, og vet alt om hvor vanskelig det kan være å gjøre det bra på skolen. Men jeg klarte å snu meg rundt da jeg kom på universitetet, sier Hetland.

De mener det trengs større fokus på studieteknikker.

– Mange studenter klandrer seg selv for dårlige resultater, men problemet er at de ikke har god nok opplæring i det å studere, sier Høibo og Hetland.

De tidligere studentene tror at bedre studieteknikker også kan ha en helseeffekt.

– Det er altfor mye eksamensstress, angst og depresjoner som kunne vært unngått, sier gründerduoen.

Hva mener du kan gjøre deg til en bedre student?