Hopp til innhold

Mannskapet skadet av stråling - kystvaktsjefen er bekymret

Flere av mannskapet på 66 ombord på KV «Nordkapp», er skadet av stråling under en øvelse med et amerikansk fartøy. Kystvaktsjefen sier han er bekymret.

KV Nordkapp

Arkivfoto av kystvaktskipet KV «Nordkapp».

Foto: Forsvaret

Én person ble lagt inn på sykehus og fire andre sendt til legevakt i helgen etter at de ble utsatt for stråling på kystvaktskipet Nordkapp. Alle fem er nå tilbake på skipet.

– Vi har sendt helsepersonell og sanitetsfolk ombord i KV «Nordkapp», for å undersøke helsetilstanden til mannskapet. Flere klager over hodepine og andre symptomer, etter at de ble utsatt for stråling fra et amerikansk øvelsesfartøy. Det forteller kystvaktsjef Lars Saunes til NRK.

Det Forsvaret beskriver som en «uønsket hendelse», skjedde nord for Finnmark under øvelsen Northern Eagle 24. august mens KV «Nordkapp» var ute på treningsoppdrag sammen med det amerikanske fartøyet USS «Farragut». Skipene opererte nær hverandre, og uheldigvis seilte det amerikanske fartøyet med radaren påslått.

Varmefølelse i huden

Lars Saunes

Kystvaktsjef Lars Saunes.

Foto: Forsvaret/Torgeir Haugaard

– Besetninga på «KV Nordkapp» la merke til at den elektromagnetiske strålingen påvirket skipssystemet ombord, og selv kjente de varmefølelse i huden, forteller kystvaktsjefen.

En av mannskapet ble lagt inn på Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø og fire andre ble sendt til legevakta. Alle fem er nå tilbake på «KV Nordkapp», der flere andre av mannskapet nå sliter med plager etter hendelsen. Hvor lenge mannskapet ble utsatt for stråling vet ikke kystvaktsjef Lars Saunes.

Fra ti minutter til en halv time

– Vi arbeider etter en tidslinje på fra ti minutter til en halv time, sier han. Saken ble først kjent i dag 3. september, da Forsvaret sendte ut en pressemelding på det de karakteriserer som en «uønsket hendelse».

Forsvarets operative hovedkvarter har nå satt ned en kommisjon som skal undersøke hendelsen. Det er også hentet inn råd fra Statens strålevern.

Kystvaktsjefen er bekymret

– Vi i Kystvakten følger opp vårt mannskap på 66 ombord på «KV Nordkapp» etter beste evne. Men jeg er bekymret over at de fortsatt ei uke etter denne hendelsen får slike symptomer, sier kystvaksjef Lars Saunes.

Det er ikke endelig fastslått at ubehaget besetningen opplevde skyldes stråling, selv om mye kan tyde på det.

– Besetningen merket at fartøyet fikk tekniske problemer. Utstyr skrudde seg rett og slett av. De kjente at huden ble varm av strålingen de ble utsatt for. Da tok de kontakt med det amerikanske fartøyet slik at radaren ble slått av, sier kystvaktsjef, kommandør Lars Saunes til NRK.

Statsråden ser alvorlig på saken

Forsvarsminister Espen Barth Eide sier han ser alvorlig på denne saken.

Espen Barth Eide

Espen Barth Eide

Foto: Øystein Nygård / NRK

– Jeg følger denne saken veldig nøye, og er bekymret for situasjonen som har oppstått ombord på KV «Nordkapp». Vi vet ikke hvor alvorlig dette er, men vi må legge til grunn at dette kan være en alvorlig situasjon. Jeg forutsetter at amerikanske myndigheter samarbeider med oss for å finne ut hva som har skjedd under denne øvelsen, sier Barth Eide.

Mandag kveld lå KV Nordkapp i Tromsø. Mannskapet var samlet om bord, og helsepersonell og andre eksperter skulle besøke skipet.