Hopp til innhold

Disse svenske studentene sparer Narvik kommune for store summer

Svenske medisinstudenter startet sitt eget vikarbyrå for å skaffe seg selv sommerjobber. Nå tjener både de og Narvik kommune gode penger på virksomheten.

Svenske legevikarer

Svenske legestudenter er til god hjelp for Narvik kommune.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

Den svenske legestudenten Kristofer Janiec var oppgitt over dyre vikarbyråer, og startet like gjerne sitt eget byrå. Dermed var vikarbyrået Kooperativbemanningen et faktum, og målet er å tilby andre legestudenter sommerjobb, uten at byrået selv skal ta noen av pengene.

Narvik sparer penger på tilbudet

Narvik kommune er én av kommunene som nå nyter godt av de svenske studentene.

– Vi sparer penger på det, og vi sørger for at alle de ansatte får ferie mens vi opprettholder et godt tilbud, sier enhetsleder Snorre Slyngen i hjemmetjenesten i Narvik kommune.

Godt kvalifiserte studenter

Svenske legevikarer

Kristin Forsberg er svensk legestudent og sykepleiervikar i Narvik.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

Kristin Forsberg er en av de 16 svenske legestudentene som har fått seg jobb i Narvik kommune. Som de fleste andre er hun inne i sitt femte år på legestudiet, og godt kvalifisert for jobben i kommunen som hjemmesykepleier.

– Men det er jo ikke helt det samme som å jobbe som lege?

– Nei, men jeg tror det er veldig bra for kommende leger å komme inn i hjemmetjenesten og arbeide litt i hjemmetjenesten også. Så lærer man seg hvordan ting foregår utenfor legekontoret, sier Forsberg.

Slipper unna dyre mellomledd

Som grunnlønn tjener hun 200 kroner i timen, vesentlig mer enn hun ville tjent dersom hun arbeidet gjennom et vanlig vikarbyrå. Hun forteller at det ikke er uvanlig at andre i hennes posisjon som jobber i vanlige vikarbyrå, tjener 20 kroner mindre.

– Så jeg tror det er en fordel for meg å jobbe utenfor de store vikarbyråene, sier hun.

Forsberg er veldig glad for initiativet som har blitt gjort for å skaffe legestudentene jobb med full betaling. Hun tror legestudentene lett kunne blitt utnyttet dersom tilbudet ikke hadde sksistert.

– Slik jeg har forstått det, kan vikarbyråene tjene veldig mye penger på svensker som kommer og jobber i Norge.

Oppfordrer til å bruke seriøse byråer

Narvik rådhus

Narvik kommune nyter godt av svenske legestudenter.

Foto: Mathis Eira / NRK

Mens de svenske studentene er lykkelige over godt betalte omsorgsjobber i Narvik, er Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) litt mer skeptiske. Fagsjef Even Hagelien i NHO understreker at han ikke kjenner til den spesifike saken om Kooperativbemanning, men oppfordrer alle arbeidsgivere til å benytte seg av seriøse og ryddige bemanningsbedrifter.

Samtidig spør han seg hvordan det er mulig at Kooperativbemanning kan tilby sine ansatte så gode lønninger mens de selger tjenestene sine billige til oppdragsgiveren.

– Må forhold seg til lover og regler

Narvik kommune hevder de sparer mellom 30 og 40 prosent på å ha studentene hos seg. Han mener dermed ikke at marginene i bemanningsbransjen er store nok til at et slikt regnestykke kan gå opp.

– Arbeidstakere må gjerne etablere egne vikarbyrå, men det er da viktig at man forholder seg til lover og regler. Hvis det at man er billigere betyr at man ikke har et ryddig forhold til skatter og avgifter vil jo det være meget uheldig, sier han til NRK.

At Narvik kommune nå benytter seg av et svensk bemanningsselskap, bekymrer imidlertid ikke Hagelien like mye.

– Hvem som etablerer bemanningsbyråer er ikke så viktig for næringslivet. Det viktige er at det gjøres på en ryddig måte.

Stiftet som motreaksjon

Svenske legevikarer

Kristofer Janiec, svensk legestudent og leder av kooprativbemanning.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

Kristofer Janiec sier studentenes vikarbyrå ble stiftet som en reaksjon mot Adecco-skandalen og bemanningsbransjens milliongevinster på svensk helsepersonell, og spesielit svenske medisinstudenter. Han understreker at ordningen er billigere for kommunen og at studentene oppnår høyere lønn.

Kristin Forsberg sier hun stortrives i sommerjobben i Narvik, og at den største utfordringen er midnattsolen. For som hun sier; - her er det lyst hele døgnet.