Hopp til innhold

Nye elektroniske funn kan løse mysteriet

Nye elektroniske funn kan bidra til å løse gåte om hvorfor Hercules-flyet havarerte i Kebnekaisemassivet.

Havarikommisjonen har funnet et minnekort og innholdet på det kan bidra til å forklare hvorfor flyet krasjet inn i en fjellside i Kebnekaisemassivet.

– Om vi har litt flaks så kan vi få fram deler av de dataene som skulle ha blitt sendt til de svarte boksene, sier Agne Widholm ved den svenske Havarikommisjonen til Tidningarnas Telegrambyrå.

Etterforskerne har sendt kortet til produsenten for å se om det er mulig å hente ut informasjon.

Det har blitt samlet inn flere elektroniske enheter som registrerer data fra flyet, og disse kan også bidra til å løse mysteriet.

Ikke funnet svarte bokser

Imidlertid er fortsatt de svarte boksene, som inneholder all informasjon om Hercules-flyets siste minutter, ikke funnet.

Hittil har man bare undersøkt mellom 10 og 20 prosent av området der man anser det for sannsynlig at boksen kan befinne seg. Området som til nå er gjennomsøkt er på 300 ganger 800 meter, skriver Expressen.

Havarikommisjonen fortsetter arbeidet frem til 13. april.

– Deretter begynner snøsmeltingen og dermed blir det vanskeligere å bevege seg i terrenget, sier Widholm til den svenske avisen.

– Ikke hvis, men når

For øyeblikket jobber et hundretall personer med søket etter vrakdeler og levningene etter de omkomne.

Agne Widholm er overbevist om at de såkalte svarte boksene vil bli funnet.

– Det er ikke et spørsmål om hvis, men når vi finner dem. De kan ha falt ned i noen sprekker, men vi tror egentlig ikke det, sier han.

Widholm og Havarikommisjonen har ennå ingen teori om hva som gikk feil.

– Vi har hypoteser som vi jobber med å få bekreftet, men noe lenger enn det er vi ikke kommet, sier Widholm.

Funnet to tonn vrakdeler

I slutten av mars hadde letemannskapene funnet to tonn med vrakdeler av Hercules-flyet som styrtet i Kebnekaise 15. mars.

Samtidig som Forsvaret leter etter flydeler, jobber svensk politi med å lete etter levningene etter de fem omkomne offiserene.

Vrakdelene som hittil er samlet inn utgjør rundt fem prosent av det 40 tonn tunge flyet, melder Tidningarnas Telegrambyrå.

Flyet blir fraktet til en hangar i Kiruna, der flydelene systematisk blir vasket og sortert av den svenske havarikommisjonen.

Fem personer mistet livet da Hercules-flyet styrtet i området 16. mars i år. Flyet var en del av den store militærøvelsen Cold response.