Hopp til innhold

Kommunen sier opp den politianmeldte rådmannen

Ballangen kommune har valgt å avslutte arbeidsavtalen med rådmannen, Svenn Ole Wiik, som kommunen tidligere har anmeldt til politiet for korrupsjon.

Rådmann Svenn Ole Wiik

Kommunestyret i Ballangen besluttet i møte 22. februar å si opp arbeidsavtalen mellom rådmann, Svenn Ole Wiik og Ballangen kommune.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Kommunestyret i Ballangen besluttet i møte 22. februar å si opp arbeidsavtalen mellom rådmannen og Ballangen kommune.

Det bekrefter ordfører Anne Rita Nicklasson overfor NRK.

Rådmann Svenn Ole Wiik er hardt vær etter påstander om både korrupsjon og ulovlig manipulering av kommunens regnskap.

Etterforskes av politiet

Kommunen har anmeldt rådmannen til politiet, som skal starte etterforskning for å finne ut om det er grunnlag for å sikte rådmannen.

Wiik er tidligere anmeldt av kommunestyret for korrupsjon i forbindelse med oppussing av egen bolig.

NRK har vært i kontakt med rådmannens advokat, men han vil ikke uttale seg om saken. Wiik selv har ikke vært tilgjengelig for kommentar.

Mente regninga var for høy

Saken som rådmannen nå er anmeldt for, skjedde for to år siden. Wiik hadde hyret inn rørleggerfirmaet til å pusse opp bad og kjøkken i privatboligen sin.

Men da regningen på nesten 44.000 kroner kom, og rådmannen mente den var for høy, var det ikke en vanlig argumentasjonsbrev han sendte i retur.

Rørleggeren reagerte skarpt på brevet han fikk fra rådmannen.

Når jeg så personlig har jobbet med å skaffe firmaet (VVS Huset Ballangen AS red.anm.) gratis penger fra Ballangen kommune med mer, så finner jeg det svært lite tillitvekkende at firmaet i stedet for å yte goodwill i stedet spiller på at jeg må være rik og dum. Jeg er ingen av delene, men jeg ivaretatt mine interesser. Vi tilbyr kr 25.000 for utført arbeid mot at feilkoblingen på kjøkkenet rettes opp.

Brevet til VVS Huset Ballangen AS som rådmann Svenn Ole Wiik, rådmann i Ballangen

– Uakseptabelt

Varaordfører i Ballangen, Hermund Amundsen, mener oppførselen er uakseptabel.

– I utgangspunktet så ser det uskyldig ut. Men det er en alvorlig sak som vi ikke kan akseptere fra folk ansatt i kommunen. Vi tar det på alvor, sier han til NRK.no.

Rådmannen har presentert sitt syn på saken overfor kommunen.

– Det er naturlig at han prøver å bagatellisere saken, men vi som sitter i kommunen må se på prinsippene i saken, sier varaordføreren.

Nekter for korrupsjon

Wiik avviser til NRK det hele som en personlig krangel.

– Han avviser hele saken som en krangel mellom ham personlig, ikke som rådmann, og rørleggerfirmaet som gjorde jobben, forteller NRKs reporter Kjell Mikalsen.

– Han kan ikke forstå at kommunen har anmeldt ham.

Innrømmer regnskapsjuks

Som om ikke korrupsjonsanmeldelsen var nok, er rådmannen i Ballangen mistenkt for å ha forsøkt å manipulere kommunens regnskap.

Ifølge brev fra Det interkommunale revisjonsselskapet KomRev NORD er dette ulovlig og betegnes som mislighet.

Rådmann Svenn Ole Wiik, som også er revisor i Andøy, innrømmer at han har forsøkt å få momskompensasjon for investeringer som ikke var ferdig fullført.

– Det kalles for mislighet dersom rådmann eller regnskapsfører prøver å påvirke regnskapsresultatet, sier rådmann Svenn Ole Wiik til NRK.no.

Bygging av skole

Det er i forbindelse med bygging av ny skole i Ballangen at rådmann Svenn Ole Wiik fikk utslett to fakturerer fra hver på vel åtte millioner kroner. Hensikten var å få momsen på disse to regningene refundert før byggeprosjektet var avsluttet.

– Dette har med inntektsføring av momskompensasjon fra investeringsregnskapet i driftsregnskapet. Vi får tilbake momsen på investeringene, og kan da inntektsføre 60 prosent i 2011. Den prosenten går ned til 40 prosent i 2012. Sånn sett har det en viss betydning på hvilket årstall momskompensasjonen inntektsføres, legger han til.

Rådmann har ikke gjort dette for egen vinnings skyld, men ifølge brev fra det KomRev NORD for å påvirke kommunens regnskapsresultat. Med andre ord ulovlig manipulert kommunens regnskap.