Hopp til innhold

Foretrekker snus fremfor røyk

Snus burde vært med i antirøykekampanjen, mener helsetopp. – Det blir som å sammenligne dynamitt med kinaputter, sier forsker.

Elever ved Bodin videregående skole

Elever ved Bodin videregående skole i Bodø sier røyking er lite populært, mens snus er mer kult. Fra venstre Lotte Myrseth, Elise Nystad, Fredrik Tjerandsen og Lina Bertheussen.

Foto: Gerd Elise Martinsen / NRK

Den store antirøykekampanjen som startet på tirsdag tar kraftige virkemidler i bruk for å få nordmenn til å slutte å røyke.

Fagdirektør i Helse Nord, Jan Norum, skulle ønske snus også var tatt med i kampanjen.

– Det vi ser tegningen av, er at mange av de som slutter å røyke, går over til snus. Det medfører nok et kampanjebehov der. Derfor hadde jeg håpet at budskapet om at man ikke går over til snus hadde kommet bedre fram, for det er også risiko med snus, sier han.

– Røyk er upopulært

Ungdommer på VG1 design og håndverk ved Bodin videregående skole i Bodø sier snus er mer akseptert enn røyking. For røyking er lavstatus.

– Det har vel egentlig alltid vært. Det blir sett på som skittent, sier Fredrik Tjærandsen(16).

– De lukter, og da vil folk ikke være sammen med dem. Og når jeg kommer hjem så lukter det røyk av klærne mine, og mamma tror at jeg røyker. Det gjør jeg jo ikke. Og det er heller ikke noen god lukt, sier Lotte Myrseth.

To prosent kvinner og 12 prosent menn snuser daglig. Tallene er høyere blant de unge. Lotte Myrseth sier mange synes det er kult å snuse.

– Jeg vet ikke hvorfor det er kult, men det er noen som synes det. Du virker mer voksen. Det er en i klassen som snuser, og han begynte å snuse fordi han syntes det var kult. Det har han sagt selv, sier Lotte.

Salget tredoblet

Fagdirektør Helse Nord, Jan Norum

Fagdirektør Jan Norum i Helse Nord

Foto: Pressebilde, Helse Nord

Mens stadig flere stumper røyken, har salget av snus skutt i været.

Tre av fire som snuser er tidligere røykere, og snussalget er tredoblet på ti år, og det er særlig unge som begynner å snuse.

– Nå ser vi at det er startet en kampanje for å få nordmenn til å slutte å røyke. Vi vet at hver femte nordmann røyker, og det ønsker man å ta ned. Nå ser vi en tendens til at de som slutter å røyke begynner å snuse, og at man da beholder risikoen knyttet til nikotin, sier Norum.

Det er gjort lite forskning på snus sammlignet med røyking, og Jan Norum frykter framtida vil vise at også snusing kan gi store helseskader.

– Jeg tror vi kommer til å få økt forekomst av munnhulekreft og spiserørskreft. Vi ser nå hvordan produsenten til en viss grad kynisk forsøker å øke volumet, delvis med smakstilsetninger, farge på snusen, man øker nikotininnholdet, og på mange måter blir den lagt frem som et alternativ for de som røyker. Man beholder da risikoen, og munnhulekreft er det jeg frykter mest, sier Norum.

– Som å sammenligne dynamitt og kinaputter

Karl Erik Lund

Forskningsleder Karl Erik Lund ved Statens institutt for rusmiddelforskning.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Men selv om snus inneholder nikotin, er den langt mindre farlig enn røyking. Det sier forskningsleder Karl Erik Lund ved Statens institutt for rusmiddelforskning.

– Det aller beste er at røykerne slutter med all bruk av tobakk, men det å sidestille snusbruk med sigaretter er som å sammeligne dynamitt med kinaputter. De som har studert den relative risikoen det er mellom disse produktene, sier at det er minst 90 prosent mer skadereduserende å bruke snus enn sigaretter, sier Lund.

– Bedrer folkehelsen

I antirøykekamapanjen ser man blant annet video av hvordan fettavleiringer blir fjernet fra hovedpulsåren til hjernen, og de andre filmene viser også konsekvensene av røyking. Men slike konsekvenser er det ikke fra snusing, sier Lund.

– All kunnskapsoppsummering på området, viser at det er langt færre farer forbundet med snus. I fra et folkehelseperspektiv, så taler det for at bruksmønsteret i dag bedrer folkehelsen, og ikke forverrer den, sier han.

Startet å snuse som 15-åring

Lina Bertheussen

Lina Bertheussen

Foto: Gerd Elise Martinsen / NRK

Tendensen til at unge i aldersgruppen 16-24 år røyker mindre, fortsatte i 2010. 10 prosent av unge menn og 14 prosent av unge kvinner røykte daglig, mens røyking av og til var vanligst blant unge menn.

Til gjengjeld økte snusbruken blant unge. Hver fjerde unge mann brukte snus daglig, mot 8 prosent av unge kvinner.

Lina Bertheussen(16) begynte å snuse for litt over et år siden.

– Jeg gjorde det mest fordi det var godt og avslappende. Jeg blir veldig rolig av det. Det hjelper når det er mye stress, rett og slett. Og så var det veldig vanskelig å slutte igjen, og da var jeg kanskje litt dum og fortsatte med det, sier Lina.

– Overvurderer faren

Lund har forsket på tobakksvaner i 25 år. Han har en doktorgrad i sosiologi hvor han forsket på utviklingen av norske tobakksvaner i det 20. århundre.

Han mener folk overvurderer faren ved snusbruk.

– Undersøkelser viser at det norske folk tror snus er farligere enn det faktisk er, sier han.

Mens folks tobakksvaner er kartlagt siden 1973, ble spørsmål fra Statistisk sentralbyrå om bruk av snus startet først i 2008.

– Det er fordi at det er relativt få land i verden som bruker snus. Bruk av snus, den typen vi kjenner fra Norge, er relativt ny. Den kom på slutten av 90-tallet og da ble de mest kreftfremkallende stoffene fjernet.

12 prosent menn og to prosent kvinner snuser daglig. Lund håper ikke det tallet øker, med mindre det handler om røykere som går over til snus.

– Snus kan brukes som et skadereduserende middel for uhelbredelige nikotinister, som ikke klarer å slutte på andre måter, mener han.

Snusbruk var klart mest utbredt i Trøndelagsfylkene, Nordland og Hedmark i perioden 2008-2010.