Hopp til innhold

Reidunn (51) rakk aldri å se filmen om sin egen kamp mot lungekreften

Reidunn Markussen har vært storrøyker siden 14-årsalderen. For å advare ungdommer mot å begynne å røyke stilte hun opp i en TV-dokumentar for å fortelle sin historie. Hun døde før filmen ble sendt.

Reidunn Markussen heime på gården i Brønnøysund

TABUBELAGT: Reidunn Markussen ville fortelle sin historie for å skape mer åpenhet rundt lungekreft. - Jeg vil ikke gjemme meg bort, sier Reidunn Markussen(51) i TV-dokumentaren.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

– Sykdommen er ennå skambelagt. Når du får lungekreft er det på en måte din egen skyld. Fordi du har røykt, sier hun i TV-dokumentaren «Reidunns kamp», som vises på NRK1 i kveld.

Hvert år får 2.600 mennesker i Norge lungekreft. Dette er den kreftsykdommen som på verdensbaisis tar flest liv, rundt 1,35 millioner mennesker hvert år.

I disse dager lanserer norske helsemyndigheter den store antirøykekampanjen som tar dramatiske virkemidler for å skremme røykende nordmenn til å stumpe sigaretten for godt, og forhindre at noen får lyst til å begynne.

Flere kvinner rammes

Tidligere var lungekreft vanligst blant menn, men de siste årene er forskjellen redusert, antagelig på grunn av langt flere kvinnelige røykere de siste tiårene. Nå dør flere kvinner av lungekreft enn av brystkreft, eggstokkreft og livmorhalskreft til sammen.

Se hele TV-dokumentaren om Reidunn her

Det var like før jul i 2010 at 51 år gamle Reidunn Markussen i Brønnøysund fikk den alvorlige diagnosen, småcellet lungekreft.

– Det var jo et sjokk å få beskjeden. Svulsten ble oppdaga i forbindelse med at jeg hadde lungebetennelse. Jeg tenkte først at det bare var lungebetennelse, og at dette går over.

Vil være synlig

Men lungekreft går ikke over. Reidunns måte å takle sykdom og hverdag ble å komme seg mest mulig ut blant folk.

– Jeg vil at folk skal få vite at jeg er syk og at jeg skal dø. Jeg vil forsvare min rett til å være syk og synlig. Det er viktig å få lov til å være menneske oppi det hele, forteller hun i dokumentaren.

Familie på besøk hjemme hos Reidunn i Brønnøysund

FAMILIEBESØK: På gode dager kan Reidunn klare å ta imot besøk av voksne barn og svigerbarn på besøk. Barna og barnebarna betyr mye for Reidunn.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Redd for å såre

Men Reidunn Markussen fikk merke at ikke alle taklet hennes åpenhet rundt sykdommen.

– Folk er redde for å spørre og redde for å såre. Det er mange som ikke vil snakke om det. Jeg har opplevd at folk holder avstand. Det virker som det er litt tabubelagt. Og det synes jeg blir feil.

Nye undersøkelser

Februar 2011: Dagen er kommet for nye undersøkelser på sykehuset i Trondheim. Sykdom, cellegiftkurer, kvalme og røyking tærer på kroppen. Senere i dag skal legen avgjøre om det blir stråling.

Reidunn Markussen i CT-plan på St.Olavs

CT-plan på St.Olavs hospital.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

– Nå skal jeg på CT-plan. Så skal jeg teste lungekapasiteten, også får jeg snakke med legen etterpå. Jeg er spent, forteller hun til NRK.

Hun er blitt vant med å gå gjennom grundige undersøkelser, og legger seg i bar overkropp på benken uten å nøle.

– Stråleterapeutene skal tegne opp på kroppen min hvor det eventuelt blir stråling på den lungen der jeg har svulsten.

Storrøyker

Reidunn Markussen er ei av stadig flere kvinner på rundt 50 som rammes av lungekreft. Hun legger ikke skjul på årsaken til at hun har fått lungekreft. Og hun håper at hennes historie vil «skremme» ungdom fra å begynne å røyke.

– Det at jeg har fått denne diagnosen er jo et tegn på at jeg har røykt for mye. Jeg har vært storrøyker siden jeg var helt ung. Det er veldig negativt at jeg ennå røyker. Og jeg vil gjerne prøve å dempe røykinga og til slutt slutte helt. Men det er fryktelig vanskelig.

Har du skyldfølelse for at du har røykt?

– Ja, det har jeg jo. Det er mer eller mindre min egen feil. Jeg hadde foreldre som ikke røykte. Men jeg begynte i den tida da det var tøft.

Skamfølelse

Røyking er årsaken i opp til ni av ti lungekrefttilfeller, og mange pasienter sliter med skamfølelse. Kreftlegen er helt klar på at alle pasienter har samme rett til god behandling, uavhengig av om de har røykt eller ikke.

– Når du først har fått lungekreft så betyr det ingenting om vedkommende har røykt eller ikke. Vi kan jo ikke la være å behandle folk om de kanskje sjøl har bidratt til å få sykdommen, sier overlege ved kreftklinikken ved St.Olavs hospital, Bjørn Henning Grønberg.

Reidunn greier ikke å stumpe røyken

VANSKELIG: Legen anbefaler Reidunn å stumpe røyken. Men det viser seg å være vanskelig for storrøykeren.

Foto: Ola Helness / NRK

2000 dør hvert år

Årlig dør mer enn 2000 mennesker av lungekreft i Norge. Bare en av fem som får lungekreft blir operert. Reidunns kreftsvulst kan ikke opereres bort.

Også kreftlegen vil ha større åpenhet om den alvorlige sykdommen:

– Lungekreft tar jo mange flere liv enn de nest mest vanlige kreftsykdommene. for eksempel så er det mange flere kvinner som dør av lungekreft enn av brystkreft. Og det synes jeg det har vært lite oppmerksomhet rundt, sier Grønberg.

Reidunn Markussen og kreftlege Bjørn-Henning Grønberg

PASIENT OG LEGE: Overlege Bjørn Henning Grønberg mener alle pasienter har krav på samme gode behandling, enten de har røykt eller ikke.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

– Svulsten er blitt mindre

Legen viser pasienten fra Brønnøysund røntgenbilder av lungen som viser at primærsvulsten er blitt mye mindre siden de første bildene ble tatt i slutten av november.

– Dette ser bra ut. Denne svulsten var omlag sju cm i største diameter i slutten av november, nå er den i underkant av fire cm. Det betyr at cellegiften har virket slik vi håpet, forteller legen mens han viser på bildene.

– I beste fall kan du bli frisk, legger han til.

Vil mer enn å være syk

Reidunn Markussen jubler over at det blir stråling

JUBLER: Over at det blir stråling.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Ute på gangen går det opp for henne at det blir stråling.

– Jippi, sier 51-åringen, hever hendene og gjør seg klar til ukevis med stråling langt hjemmefra på St. Olavs hospital i Trondheim.

Reidunn Markussen har seks voksne barn og fem barnebarn. Utsiktene for lungekreftpasienter som henne er statistisk sett ikke så gode. For Reidunn er det viktig å se framover.

– Målet at jeg skal bruke hverdagen til noe mer positivt enn å være syk. Jeg har jo så mye å leve for. Jeg vil leve for mine barn og barnebarn, sier hun.

Gikk ned 30 kilo

Det blir mange lange reiser til sykehuset i Namsos og St.Olavs hospital i Trondheim for Reidunn. Hun blir godt kjent i sykehuskorridorene.

Innimellom sykehusbesøkene har hun perioder hjemme der hun ikke greier å gjøre det hun hadde planlagt. Drivhuset samboeren kjøper inn til henne blir mest stående der.

– Å vaske koppene kan ta en hel dag. Jeg blir fort sliten og greier så lite.

Tomt for krefter

Juni 2011: Når NRK møter Reidunn igjen i slutten av juni er hun ikke like optimistisk som i februar. En tur til den eldste dattera i nabokommunen Bindal blir likevel ei fin oppmuntring.

Reidunn sammen med ett av barnebarna i Bindal

LIVSHÅP: I juni besøkte Reidunn dattera og hennes familie i Bindal. Her koser hun seg med den lille kattungen og det ene barnebarnet. Hun har lite krefter igjen, men dagen i lag med familien blir fin.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

I løpet av månedene som er gått har hun mistet tretti kilo, Med stadig tilbakevendende kvalme og hodepine er det alt annet enn lett å være Reidunn.

– Jeg greier ikke å gjøre noe heime på gården. Han må greie greie alt alene, sier Reidunn fra rullestolen mens samboeren kjører forbi på traktoren.

Og hun medgir at det etter hvert er blitt flest tunge stunder.

Det har vært mange dager da jeg heller ville ha sovnet inn.

Tapte kampen

I august døde Reidunn på Namsos sykehus med sine nærmeste rundt seg. Hennes ønske var at TV-dokumentaren måtte sendes uansett hva som skjedde med henne.

– Jeg vil ha større åpenhet om lungekreft. Og vise hvordan hverdagen med lungekreft er. Og kanskje kan min historie få ungdom til aldri å begynne å røyke, sa Reidunn da NRK gjorde første opptakene med henne i februar i fjor.

TV-dokumentaren «Reidunns kamp» sendes på NRK1 mandag 9.januar klokka 22.30.

Reidunn i sykesenga på St.Olavs hospital

I SYKESENGA: Dette bildet av Reidunn ble tatt på St.Olavs hospital i april. I august tapte Reidunn kampen mot kreften. Hun sovnet inn på Namsos sykehus.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK