Hopp til innhold

Går nattevakt mot brannstifter

Kvinner i Mosjøen akter ikke å brenne inne, og går brannvakter om natten for å holde nabolaget trygt. Se video i artikkel.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Mens politiet på Helgeland fortsetter jakten på en brannstifter, tar innbyggerne sikkerheten i egne hender. De har etablert en nattpatrulje som patruljerer Mosjøen sentrum i Vefsn kommune.

Anne Louise Bech-Jürgensen og Åshild Bendiktsen har hatt søvnløse netter i Sjøgata i sentrum av Mosjøen den siste tiden etter 12 branntilløp, 8 av dem bekreftet påsatt.

– Skremmende

Sjøgata i Mosjøen har over 100 trehus og er det største vernede trehusområde i Nord-Norge. Slike hus brenner fort, mener Jürgensen.

– Dette er skremmende. Etter hvert som meldingene kom, ble vi mer og mer bekymret. Vi opplevde en påtent brann her 4. mars 2006 og jeg tror ikke det som nå skjer er tilfeldig. Jeg vil ikke brenne inne og kremeres i mitt eget hus. Vi vil ha fred om nettene, sier hun.

Driver detektivarbeid

Ute på tokt har Jürgensen med seg lommelykt og penn og papir for å notere registreringsnummer på mistenkelige biler. Hun mener selv hun har lært mye av krimserier på TV. Patruljeringen startet natt til onsdag og utenom et innbruddsforsøk hos en gullsmed, observerte ikke brannvaktene noe mistenkelig.

– I natt var det et takknemlig vær, med nysnø. Da kan vi følge fotspor. Jeg ser veldig mye krim på TV, så jeg har lært litt. Jeg lurer alltid på hva som foregår i hodet på folk, og vil vite hva som foregår. Hvis vi observerer den eller de som gjør dette vil vi ikke gå til angrep på vedkommende. Vi har med telefoner og ringer politiet med en gang, sier hun.

Video Brannvakt i Mosjøen

"Ta vare på hverandre-vakt"

Jürgensen har jobbet som nattevakt og det plager henne ikke å være oppe om natten. "Ta vare på hverandre-vakt" kaller hun det og ber også andre om passe på sine nærområder.

– Vi ønsker at politiet skal få tak i den eller de som gjør dette og trenger flere til å passe på. Folk i bygda snakker mye om brann. Når vi gjør dette har vi bedre kontroll og jeg vil oppfordre alle om å tenke på seg selv og andre.

Politiet har ingen mistenkte

Politiet forstår at folk ser på situasjonen som skremmende, men har ikke satt inn ekstra bemanning på natten.

– Vi har vurdert det slik at situasjonen ikke er så alvorlig at vi trenger ekstra patruljering i området utover vanlig bemanning, sier politiadvokat Kåre Skognes.

Onsdag ettermiddag ble en søppelkasse på Skog påtent, men brannen var ufarlig. Politiet har kontaktet naboer for tips, og tror sakene kan ha sammenheng.

– Vi har tips i saken som vi sjekker og vil gjerne ha flere tips. Vi har ennå ikke knyttet noen til brannene.

Etter brannen i 2006, som også var påtent, hadde politiet mistenkte, men ingen ble straffet. Skognes vil ikke kommentere om det kan være samme person som står bak.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.