Hopp til innhold

Tyske Christian (16) tatt av snøskred: – Trodde jeg skulle dø

– Jeg rakk å tenke at «nå dør jeg». Så ble alt svart, forteller den 16-årig utvekslingsstudenten, som ble levende begravd i et snøskredet i Glomfjord søndag.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Jeg var våken under snøen i tre minutter før det svartnet for meg. Jeg kunne ikke røre meg og fikk nesten ikke puste. Jeg var sikker på at jeg skulle dø, sier Christian Winkelmann fra Tyskland.

16-åringen fra Hannover i Tyskland hadde maks uflaks da han sto på ski for første gang i Norge. I løssnøen utenfor de oppmerkede løypene fikk han plutselig masse snø i ryggen.

SE VIDEO:

Video Tysker tatt av skred

– Først kom det litt snø som dekket føttene mine, så ble jeg plutselig truffet av masse snø i ryggen. Det slo meg i bakken og jeg ble fullstendig dekket av snøen, sier han.

Våknet først da han var reddet

Christian Winkelmann

SLAPP MED SKREKKEN: – Oppi all uflaksen hadde jeg skikkelig flaks, sier Winkelmann.

Foto: Gerd Elise Martinsen / NRK

Winkelmann mistet bevisstheten etter tre minutter og han våknet ikke igjen før han var på overflaten, omringet av redningsmannskapene.

– De ropte navnet mitt da jeg var ute av snøen og det er det første jeg husker etter at det svartnet, sier utvekslingsstudenten ved Meløy videregående skole.

Kjørte utenfor løypa

Winkelmann kjørte i alpinbakken i Glomfjord sammen med flere venner. Det var da guttene kjørte utenfor den oppmerkede løypa at de ble tatt av snøskredet på søndag.

16-åringen fra Tyskland ble advart like før snøen kom.

– Jeg ble forbikjørt av en annen skiløper som ropte til meg, men han ropte på norsk så jeg forsto ingenting, sier Winkelmann.

Røde Kors advarer

Christian Winkelmann på båre

Her blir Christian Winkelmann båret vekk av redningsmannskapene.

Foto: Christoffer Osbakk

Nå advarer Røde Kors skikjørere mot å bevege seg utenfor løypene.

– Vi så i Glomfjord hva som kan skje i de verst tenkelig tilfellene. Jeg vil be folk innstendig om å se seg for og innrette seg etter skiltene som alpinanleggene setter opp. De setter ikke opp skilter uten at det er skredfare, sier områdeleder for Salten Røde Kors, Øyvind Rødelv.

Rødelv forteller om meget løs snø i høyden.

– Forholdene er spesielle akkurat nå. Skredfaren er moderat, men det er spesielt i år siden det har kommet mye snø uten en mildværsperiode som har pakket snøen sammen. Over en viss høyde er det bare løssnø som ikke er pakket sammen på noen som helst måte. Det kan gi spesielle utfordringer når det gjelder skred, sier han.

SE VIDEO:

Video Skred-befaring Glomfjord

Rådene fra Røde Kors kan det være verdt å lytte til. I hele fjor omkom det ni mennesker i snøskred i Norge. Så langt i år har fem omkommet.

Hadde flaks

Men med Winkelmann gikk det heldigvis bra. 16-åringen slapp fra det med skrekken.

Han har en blid mann da han ble utskrevet fra Nordlandssykehuset i Bodø.

– Jeg hadde veldig flaks som kom fra det uten skader, sier han.

Christian Winkelmann

Christian Winkelmann sammen med sin far Jörg og vertsforeldrene Ingrid og Terry Whittall.

Foto: Gerd Elise Martinsen / NRK