Hopp til innhold

Politiet etterforsker kommunetopper for korrupsjon

Rådmann i Rana, teknisk sjef i Rana og en forretningsmann i Rana etterforskes nå for korrupsjon av politiets økoteam på Helgeland, fordi
forretningsmannen spanderte ferieopphold på de to kommunetoppene.

Rådmann Sigmund Johnsen

BRUDD PÅ ETISKE RETNINGSLINJER: Kontrollutvalget i Rana har slått fast at rådmann Sigmund Johnsen har brutt kommunens etiske retningslinjer da han lånte en ferieleilighet i Tyrkia gratis av en næringsaktør i kommunen.

Foto: Julija Sapic/NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Politiet har bestemt seg for å etterforske rådmann Sigmund Johnsen og teknisk sjef Bjørn Bech Hanssen i Rana etter at kontrollutvalget i kommunen har fastslått at rådmannen brøt de etiske retningslinjene i kommunen da han lånte en ferieleilighet i Tyrkia gratis av forretningsmannen Cafer Karan. Det skriver Rana Blad .

Bodde gratis i ferieleilighet

Sommeren 2010 lånte rådmann Sigmund Johnsen den tyrkiske leiligheten gratis av forretningsmannen Cafer Karan. Johnsen kjøpte også en leilighet i Mo i Rana til 300.000 kroner under takst hos Karan.

Med på ferieturen var også teknisk sjef i kommunen Bjørn Bech Hansen.

Det kontrollutvalget har påpekt i forhold til rådmannens rolle i saken, er at både Tyrkia-opphold og leilighetskjøp kolliderer med kommunens etiske krav til ansatte, som sier at kommunens ansatte eller folkevalgte skal unngå å motta personlige fordeler som kan påvirke ens jobb eller verv.

Kontrollutvalget i Rana diskuterer rådmannssaken

BAK LUKKEDE PERSIENNER: Tirsdag formiddag satt Kontrollutvalget i møte. Teknisk sjef Bjørn Bech Hansen forklarer seg.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Dette ettersom kommunen har relativt betydelige forretningsmessige forbindelser til Karan. Sistnevnte er leietaker i Stakobygget, der Karan driver restaurant og der Rana kommune nå planlegger et kunnskapssenter.

Stako-bygget i Rana

STAKOBYGGET: Her driver Cafer Karan restaurant i 1.etasje. I samme bygget planlegger Rana kommune å etablere et kunnskapssenter.

Videre så er Rana kommune leietaker hos Karan, ved at man gjennom kommunens flyktningetjeneste leier leiligheter hos Karan for tett under 600.000 kroner per år.

Video 6a73ce85-8120-4225-bdcd-b3a3b4eb207d.png

Etterforsker ut fra korrupsjonsparagraf

Politiets økoteam i Helgeland politidistrikt etterforsker de tre opp mot korrupsjonsbestemmelsen i straffelovens § 276a, som omhandler korrupsjon.

Bakgrunnen er opplysningene som kom fram da kontrollutvalget undersøkte saken.

– Ut fra det som kom fram der finner vi det rimelig at vi undersøker om det er begått straffbare handlinger, sier leder for økoteamet på Helgeland, politiadvokat Nina Lunde.

Rådmannen beklager

Rådmannen i Rana har tidligere sagt at han beklager alt oppstyret saken har fått i media, og avviser at han har blandet sammen roller. Han er glad for at politet nå etterforsker saken.

– Jeg vil ikke kommentere saken nå utover det som står i Rana Blad, men jeg ser positivt på at politiet belyser saken for å få alle fakta på bordet, sier rådmann Sigmund Johnsen.

Rådmannen overlater til den politiske ledelsen i kommunen å bestemme om han bør sitte som rådmann så lenge han blir etterforsket.

I en kort kommentar til NRK sier ordfører Geir Waage at han ikke finner noen grunn til å ta Johnsen av stillingen som rådmann mens etterforskningen pågår.

Teknisk sjef forklarer seg tirsdag

Teknisk sjef Bjørn Bech Hansen i Rana kommune

Teknisk sjef Bjørn Bech Hansen i Rana.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg

Teknisk sjef Bjørn Bech Hansen forklarte seg tirsdag for kontrollutvalget i kommunen. Han sier at de kan ha tolket det etiske regelverket dårlig, men avviser at de har begått korrupsjon.

– Det kan nok være noen dårlige vurderinger som er gjort underveis, men det ligger langt, langt fra korrupsjon, sier Bjørn Bech Hansen.

Leder i kontrollutvalget, Allan Rognan, sier at de klokken ni onsdag morgen vil være klar med en avgjørelse på om den tekniske sjefen har brutt det etiske regelverket til kommunen.

I en kommentar til NRK sier teknisk sjef Bjørn Bech Hansen at han beklager alt oppstyret, men ikke frykter for stillingen.

Cafer Karan

Cafer Karan eier restauranten Babettes, og er en sentral næringsaktør i Mo i Rana.

Foto: Øystein Nygård

Cafer Karan avviser også korrupsjon. Han ønsker ikke å si så mye om hendelsesforløpet på grunn av etterforskningen.

– Jeg synes det er positivt og er glad for at saken blir etterforsket. Da vil sannheten komme fram, og det er at vi ikke har gjort noe galt, sier Babettes-eier Cafer Karan.

Tre års strafferamme

Strafferammen for §276a er bøter eller fengsel inntil 3 år. Men det er alt for tidlig å si hvor alvorlig denne saken er, sier politiadvokat Nina Lunde i Helgeland politidistrikt.

– Nå vil vi via etterforskningen forsøke å klarlegge fakta så langt som mulig. Og vi vil se på forhold som både taler for og mot de som har status som mistenkt. Det er altfor tidlig å si noe om styrken på mistanken. Hvis det skulle vise seg at det dreier seg om korrupsjon, så kan jeg på generelt grunnlag si at korrupsjon blir sett på som svært samfunnsskadelig, sier Lunde.

Etterforskerne skal nå avhøre de mistenkte, snakke med vitner og innhente ytterligere dokumentasjon.

Rådmannen i Rana får støtte:

Video Rådmann i Rana får støtte