Hopp til innhold

Frekke tyver stjal juletre fra de eldre

I tillegg er både bilder, en rullestol og en rullestol blitt borte. – Simpelt og frekt, mener beboerne ved Tverlandet bo- og omsorgssenter.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Jeg synes det er veldig simpelt, her har vi strevd og pyntet for å gjøre det fint, også kommer noen her og bare henter treet, sier Hanna Andreassen (82).

Vi møter Hanna og vennina Karoline Engmark (84) i «kosekroken» i en av fløyene på Tverlandet bo- og omsorgssenter, som ligger en halvtimes kjøring utenfor Bodø.

På bordet ligger det en rød duk, og rundt om på bygget er det satt ut julestjerner, grønne julekranser og nisser, for å gjøre jula litt koseligere for de som bor der. Men tyveriet av plastikkjuletreet som stod i oppgangen deres var et skår i julegleden for de to eldre damene og naboene deres.

– Det er litt rart at det står tomt, man ser jo det når man kommer ned trappa, at det bare er stolen som står igjen. Det er litt uhyggelig, sier Hanna.

Video Frekke tyver stjal juletre

– Det er litt for jævlig

Det får så være at noen hogger et juletre ulovlig i statens skoger, men å hente et ferdig pynta juletre, det synes jeg er litt for jævlig, sier Roald Danielsen, som er formann for eldreboligene i senteret.

Han tviler for at det er noen som har prøvd å gjøre de eldre et pek, eller at det er noen av beboerne som har tatt treet med seg på rommene eller leilighetene sine.

– Jeg tror ikke de er så rask til beins at de kunne tatt juletreet med seg og bært det opp, konstaterer Danielsen.

Ingen har sett noe til juletretyvene, og Danielsen har ingen aning om hvem som kan stå bak, selv om han har en liten mistanke.

Ungdommer invaderer eldresenteret

I lengre tid har en liten gruppe med ungdommer i bygda brukt eldresenteret som oppholdssted. Og virksomhetsleder for bo- og omsorgssenteret, Åse Nygård, forteller at disse tar seg vel til rette.

– De slår seg ned i kafeen og lager seg mat, utenom åpningstidene. De bruker huset som ei varmestue rett og slett , sier hun.

Åse Nygård

FORTVILET: Åse Nygård er virksomhetsleder ved Tverlandet bo- og omsorgssenter. Den siste tiden har flere bilder, en rullator, en rullestol og et juletre forsvunnet fra senteret.

Foto: Beth Mørch Pettersen / NRK

Senteret ble bygd med tanke på å være bygdas samlingspunkt, og hver dag kommer både ungdomsskoleelever og folk som er i arbeid i nærheten for å spise lunsjen sin på kafeen i senteret.

Men det er ikke disse som gjør både beboere og personalet urolig. Det er en liten gruppe med ungdommer som eksempelvis gjemmer seg i kjelleren til dørene er låst, og som ikke bryr seg om verken hva de eldre eller personalet på senteret sier.

– Det virker som om de leker katt og mus med oss. I tillegg til juletreet har de faktisk tatt med seg en rullator og antagligvis en rullestol som nå er borte. Vi har også sett at det har vært fester, vi har funnet ølbokser i kjelleren. Men vi prøver å være nøye som mulig med å låse dørene, sier Nygård.

De har ikke anmeldt noen av hendelsene, og de har heller bevis for at ungdommene har tatt verken bilder, juletre, rullestoler eller rullator. Men de har engasjert et vaktselskap som skal avlaste personalet fra å lete etter ungdommene som oppholder seg i kjelleren og i korridorene. Nå håper Nygård at ungdommene vil ta oppfordringen om å finne et annet sted å oppholde seg.

Avviser ungdom

STENGT FOR UNGDOM: På Tverlandet bo- og omsorgssenter ønsker de å holde dørene åpne for at de eldre kan ta i mot besøk, men etter en periode med ungdommer som tar seg til rette har de måttet satt i gang strenge tiltak.

Foto: Beth Mørch Pettersen / NRK

– Håper juletreet gleder tyven

Da NRK var på besøk på senteret var det ingen ungdommer å se, og heller ikke personalet eller beboerne kjenner til hvem disse ungdommene er, som ser ut til å trives svært godt på eldresenteret.

Men hendelsene den siste tiden har gjort beboerne utrygge, og det er ikke mange personer å se på fellesarealene. I «kosekroken» er det bare Hanna Andreassen og Karoline Engmark som sitter.

– Man føler seg jo litt utrygg, man vet jo ikke hva det neste blir, om det skal fortsette med stjeling av ting som er her, sier beboer Hanna.

Nå ønsker de ei rolig og fredelig jul, og både Karoline, Hanna og formann for eldreboligene, håper at tyven, eller tyvene får glede av det flotte juletreet som ble stjålet.

– Jeg håper det, så kan de synge «tyven, tyven, skal du hete» når de går rundt det, sier Roald Danielsen med en god latter.

Karoline Engmark og Hanna Andreassen

GLEDER SEG TIL JUL: Både Karoline Engmark (84) og Hanna Andreassen (82) synes det er sjofelt at noen stjal juletreet de hadde pyntet til jul, men de satser likevel på ei hyggelig julefeiring på Tverlandet bo- og omsorgssenter.

Foto: Beth Mørch Pettersen / NRK