Hopp til innhold

Hugo Aasjord stiller ut død katt

– Om dette er kunst? Selvfølgelig. Og attpåtil vakker kunst, mener kunstneren. Dyrebeskyttelsen er skeptisk.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Billedkunstneren Hugo Aasjord åpner sin nye utstilling i Bodø Kunstforening til helgen. Den består av et 30-talls oljemalerier han har arbeidet med de siste to årene. Og ei død katt. Som sover sin siste søvn på ei grå marmorplate i en glassmontel.

– Jeg ble inspirert av de gamle balsamerte faraoene i det historiske museet i Kairo, forteller Hugo Aasjord der han betrakter det iøynefallende katteliket. Katta ble funnet i en vegg da en gammel låve ble revet på Engeløya i Steigen for noen år tilbake.

– Jeg fikk en henvendelse om det merkverdige funnet fra de som rev fjøset, og fikk katta anbrakt i en plastpose. Jeg har interessert meg for dyrekranier og fugleklør og den slags i mange år. Da jeg fikk se hvilken fantastisk god forfatning den døde katta var i, skjønte jeg at litt av dimensjonene i dette naturen eget kunstverk, sier Hugo Aasjord.

Se på henne? Er hun ikke vakker der hun ligger? Ved å studere henne kan vil du se formasjoner av fjell og daler. Av vår egen natur, i henne.

Hugo Aasjord som stiller ut ei død katt

– Ser kunstnere utnytter dyr

Hos Dyrebeskyttelsen Norge er Odd Harald Eidsmo passe lunken til utstillinga.

– Det er klart ei slik utstilling kan bidra til at folk får nye tanker om dyr, men jeg er skeptisk til at kunstnere bruker levende og døde vesener.

Han mener det ikke er noe prinsipielt galt å vise fram døde, men er redd kunstnere skal utnytte dyrene for å få oppmerksomhet.

– I dette tilfellet har katta lidd en naturlig død, men vi ser at flere kunstnere tar livet av dyr kun for å bruke dem i prosjektet. Jeg skjønner fascinasjonen for dyr og at noen vil provosere fram nye tanker. Likevel er det ei farlig retning, der folk kan bli fristet til å bruke dyr for egen vinning.

Han mener man må tenke på at reaksjonene ville blitt sterke dersom døde mennesker ble stilt ut i montor for å provosere.

– Min skepsis kommer fordi døde dyr, og mennesker for så vidt, kan ha blitt drept, mishandlet eller behandlet respektløst før utstillingen, sier Eidsmo.

Video Stiller ut død katt

Firedelt utstilling

Kunstner Hugo Aasjord har delt inn utstillingen i fire temaer: Erindringsglimt, Batteri Dietl, Bodøs historie og Katta. Erindringsglimt omfatter oljemalerier med stemninger og øyeblikk, observasjoner fra barndommen i Helnessund og Lofoten, og videre opp gjennom årene. Batteri Dietl inneholder inntrykk han har fått gjennom 30 års studier av anlegget på yttersiden av Engeløya, der hvor lys og skygge skifter i takt med døgnets timer og årstidens gang.

– Jeg har en stor fascinasjon for disse omgivelsene. Særlig med tanke på den menneskelige aktiviteten og tragedien fra vår nære fortid. At mange hundre russiske krigsfanger så meningsløst mistet livet sitt akkurat her, hvor jord, lys, skygge, himmel og hav møtes, sier Hugo Aasjord.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.