Hopp til innhold

LOs sommerpatrulje avdekket svart arbeid

LOs sommerpatrulje har avdekket svart arbeid i Lødingen.

LOs sommerpatrulje

LOs sommerpatrulje er på veien over hele Norge i sommer.

Foto: Tone Rekdal Sperre / NRK

En 16-åring som har jobbet som sommervikar i Lødingen var uten arbeidskontrakt, skattekort eller opptjening av feriepenger. Lønn ble overført direkte.

– Skatteetaten er kontaktet og de vil følge opp denne saken, sier Kjersti Haugen, omårdeansvarlig i Vesterålen for LO Nordland.

Mange alvorlige brudd

Dette vil få konsekvenser for arbeidsgiver, som har vært lite samarbeidsvillig, ifølge LOs sommerpatrulje.

– Dette er alvorlig. Det går utover ungdommen som er ute og prøver å tjene penger i sommer. De blir redde når slikt skjer, og er ikke klar over sine rettigheter. Når vi tar saken og forklarer dette, blir de veldig lettet og glade, sier Kjersti Haugen.

Det har vært mange lovbrudd hittil i Nordland.

– Det sjokkerende mange mangler når det gjelder arbeidsavtaler og brudd på ferieloven og feriepengeutbetaling, samt overtid. Vi har hatt tilfeller hvor folk har arbeidet 250 timer i måneden og ikke får utbetalt overtid. Det har også vært innmeldt enkelte brudd på sjenkeloven, sier Haugen.

Be om arbeidskontrakt

Sommerpatruljen poengterer at det er viktig at ungdom ber om arbeidskontrakt før de starter første dagen, for å kunne ha noe å slå i bordet med dersom det blir problemer i jobben.

I fjor besøkte sommerpatruljen over 5.500 bedrifter og avdekket lovbrudd ved 18 prosent av de besøkte virksomhetene.

Ikke Narvesen

Bildet av LOs sommerpatrulje-representanter som NRK.no har brukt i denne saken, ble tatt inne på en Narvesen-kiosk. Denne saken om svart gjelder ikke Narvesen, og bildet er derfor fjernet.