Hopp til innhold

Årets verste ulykkesmåneder

Nordmenn krasjer for 100 millioner i utlandet.

Illustrasjonsfoto: Bil som har kollidert

MANGE SKADER: Nordmenn krasjer trolig for over 100 millioner kroner i utlandet hvert år.

Foto: Sara Johannessen / Scanpix

Kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk, Kristin Øyen

Kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk, Kristin Øyen.

Foto: Trygg Trafikk

De tre siste årene har 216 personer omkommet på norske veier i sommermånedene. Hele 9427 mennesker er skadd. Dette gjør juni, juli og august er de verste ulykkesmånedene i trafikken ifølge Trygg Trafikk.

– Mange lar seg friste til å bryte fartsgrensene om sommeren. Det er aldri noen god idé. Havner du i en ulykke, er det farten som bestemmer hvor alvorlige skader du pådrar deg, sier kommunikasjonssjef Kristin Øyen i Trygg Trafikk.

Krasjer også i utlandet

Beregninger fra TrygVesta viser at nordmenn trolig krasjer for over 100 millioner kroner i utlandet hvert år, inkludert skader som belastes utenlandske forsikringsselskap. Dette er basert på bransjetall tatt fra Finansnæringens Fellesorganisasjon.

De siste årene har det vært en markant økning i antall nordmenn som må ha hjelp langs veiene i Europa.

– Heftig trafikk, mange i bilen, kjøring på ukjente steder og under uvante forhold er blant årsakene, sier skadeskjef i TrygVesta, Einar Brenna.

Forbered bilferien

Før du legger ut på bilferie til utlandet bør du sjekke at bilen eller motorsykkelen kan takle de kravene som kjøring på lange strekninger krever.

– Så unngår du å strande på autostradaen i Tyskland. Vi får meldt slike saker hver sommer, sier Brenna. For å unngå overraskelser, kan det være greit å ha gjennomført service på bilen i god tid før turen starter. Og vær selektiv ved pakking av bilen, både med hensyn til tyveri og med hensyn til bilens kjøreegenskaper.

Sjekk bilforsikringen

For mye eller lite luft i dekkene gir redusert gripeevne og sikkerhet. Lufttrykket skal tilpasses dekkdimensjon, hastighet og hvor fullastet bilen er. Sjekk også mønsterdybden, dekkene slites ofte mer i høye hastigheter, og det er også større sjanse for vannplaning med dårlige dekk.

– Sørg for at både bilen og papirene er i skjønneste orden før du reiser. Sjekk at bilforsikringen din dekker landet du skal til, sier Einar Brenna.

Han forteller at det i alle land i Europa er forbudt å bruke håndholdt mobiltelefon, og refleksvest i bil er påbudt i stadig flere land.

Ta kontakt straks ved personskade

– Hvis du blir påført personskade av et utenlandsk kjøretøy, er det viktig at du tar kontakt med sitt norske forsikringsselskap for videre veiledning, understreker han.

Det er også viktig å få fylt ut skademelding. Hvis du blir lagt inn på sykehus, bør du få med deg navnet på sykehuset og navnet til behandlende lege. Dersom det er politi på skadestedet, er det også en fordel å få vite navnet på politidistriktet, eventuelt en kopi av politirapporten.

Se opp for tyver

Mange feriebilister opplever å få bagasje og andre verdisaker stjålet fra bilen sin.

– Helst bør du fjerne alle verdisaker fra bilen når du forlater den. De bør i hvert fall ikke ligge synlig, sier Brenna.

Han anbefaler å ta med seg så lite som mulig.

– Bilen blir vanskeligere å styre når den er tungt lastet. Pakk de tyngste tingene nederst og lengst fram i bagasjerommet. Sjekk også lufttrykket i dekkene etter at bilen er ferdig lastet, oppfordrer skadesjef Einar Brenna.

Nyttige kjøretips:

  • Husk å merke bilen med N for Norge før avreise til utlandet. Dette gjelder også tilhenger/campingvogner.
  • Unngå bruk av håndholdt mobiltelefon. Dette er forbudt i de fleste land i Europa og straffes med høye bøter.
  • Alkohol og bilkjøring hører ikke sammen. Promillegrensen er nå gjennomgående senket over hele Europa. Flere øst-europeiske land praktiserer nulltoleranse.
  • Kjøring med vanlig nærlys er i dag ikke uvanlig, særlig i gråvær og regn. På alle motorveier er det akseptert å kjøre med nærlys.
  • Sørg for å ha med førstehjelpsutstyr, og gjerne reservelyspærer til bilen.
  • Reservekanne med bensin er forbudt i mange land på grunn av sikkerheten.
  • Det anbefales å ha brannslukkingsapparat lett tilgjengelig inne i bilen.
  • Husk refleksvest.

(Kilde: TrygVesta/NAF)