Hopp til innhold

Oppfordrer til Israel-boikott

Under 1.mai-talen i Bodø oppfordret lege Mads Gilbert til boikott av Israel, og rettet samtidig kritikk mot den norske regjeringen.

Boikott Israel nå! Det var hovedbudskapet fra Mads Gilbert, som var hovedtaler under 1.mai-arrangementet i Bodø. Tromsølegen fortalte om sine egne erfaringer som lege på Gazastripen under krigen vinteren 2009.

– Situasjonen er enda værre nå. Blokkaden Israel og Egypt gjennomfører er i ferd med å skape en hungerskatastrofe for de 1,6 millionene som bor på Gazastripen, sier Gilbert.

Sammen med Erik Fosse lyktes Gilbert i å ta seg inn på Gazastripen nyttårsaften 2008, etter at Israel hadde gått til angrep på Gazastripen tidligere i desember.

Trenger forsyninger

Gilbert holdt et multimedieforedrag om angrepet på Gaza i desember 2008, der over 1000 palistinere mistet livet og over 5000 ble skadd. 13 israelske soldater ble drept i kampene.

Gilbert kaller krigen et overgrep fra Israels side, og han mener situasjonen er i ferd med å bli verre for den palestinske befolkningen nå enn den var før krigen.

– Stengingen av de mange hundre underjordiske tunnelene som blir brukt til å frakte matvarer, brennstoff og dagligvarer inn til Gazastripen bidrar til det. 80 prosent leverer under fattigdomsgrensen, og det er mangel på rent vann.

– Passivt av regjeringen

Mads Gilbert og Erik Fosse kom i medias søkelys under krigen, fordi utenlandske journalister og leger hadde blitt nektet inngang til området. Dermed var de to norske legene blant de eneste som kunne rapportere ut om det som skjedde på Gazastripen under krigen.

Gilbert gir den norske regjeringen ros for måten den støttet hjelpearbeidet og det palestinske folket på under den tre uker lange konflikten, men mener at lite konkret har skjedd etter det.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mads Gilbert

Mads Gilbert under oppholdet på Gaza-stripen.

Foto: Picasa 2.7 NORWAC 2009 / SCANPIX

– Jonas Gahr Støre og regjeringen må slutte å snakke med innestemme i internasjonal sammenheng, og forlange en økonomisk og handelsmessig boikott av Israel og israelske varer, sier Gilbert.

Mads Gilbert ber alle følge LO i Bergen, som nå krever boikott av Israel.

Apartheid

– Det var på den måten man knekte Apartheid-regimet i Sør-Afrika. Bare på den måten kan man skape fred og framtid for den palestinske befolkningen, sier han.

Rundt 400 personer hadde møtt opp for å høre på Gilberts foredrag i Folkets Hus i Bodø. Nå håper Gilbert at flere støtter opp om oppropet om boikott av Israel.

– Nå er det så stor bevegelse i fagbevegelsen og i kirken, med krav om sanksjoner og boikott, at nå må regjeringen komme med tiltak. De kan ikke lenger komme med retorikken sin om at det stopper dialogen, sier Gilbert.

Folkets Hus i Bodø

Folkets hus i Bodø var fullt da lege Mads Gilbert holdt foredrag om Gaza-stripen 1.mai.

Foto: Knut Haarvik / NRK