Hopp til innhold

Renner ned Söta bror

Helgelendingene valfarter over grensa, og det går mot tidenens grensehandel i Hemavan.

Svenskehandel i Hemavan

GRENSEHANDEL: Svenskehandelen har økt kraftig det siste året. Det blir det rekorder av.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Inne på Ica Fjellboden haster store og små forbi med hver sin handlevogn som nærmest bugner over av bacon, juleskinker, pølser, godterier, bruskartonger og mye annet. Ved den ene kjøledisken står Ingrid Stanova fra Mo i Rana.

Ingrid Stanova på svenskehandel i Hemavan

TUSENLAPPENE FLYR: - Jeg bruker minst tre tusen kroner her før jul, sier Ingrid Stenova.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

– Jeg bruker minst tre tusen kroner her før jul. I tillegg handler jeg tobakksvarer. Jeg bruker så mye penger ellers i norske butikker at jeg ikke har noen dårlig samvittighet for å ta julehandelen i Sverige sier hun.

Salgsrekord

Kombinasjonen av lav kurs på svenskekronen og lavere avgifter på alkohol, tobakk og kjøtt gjør at grensehandel lett kan spare deg for noen tusenlapper.

Ica Fjällboden forventer omsetningsrekord når regnskapet for 2009 gjøres opp.

Rekord

Svenskehandel, grensehandel i Hemavan

55 MILLIONER: Den lille svenske butikken omsatte varer i fjor for 55 millioner kroner.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

– I dag kjøper folk alle slags varer, men det det går mest av er godterier, kjøtt, tobakk og brus. Det vi ser er at folk flest handler mer av alt nå sammenliknet med før. Enkelte uker har vi ei omsetningsøkning på over 50 prosent, og totalt gjennom året viser tallene ei økning på 24 prosent. Vi får et rekordår i butikken i år, smiler den svenske kjøpmannen Nils Wikberg.

Den lille svenske butikken omsatte varer i fjor for 55 millioner kroner. I år kommer omsetninga til øke med minst 10 millioner kroner og Wikberg gleder seg over handleslekasjen fra Norge.

Flere ganger i månednen

Butikken ligger fem mil fra grensen til Norge, og folk strømmer over grensen nå like før jul. Enkelte vi snakker med i butikken handler her flere ganger i måneden på grunn av den lave svenske kronekursen og billigere kjøttprodukt.

Det er helgelendingene som i hovedsak gir Wikberg grunn til å smile. De siste årene har flere og flere helgelendinger sørget for årlige omsetningsrekorder.

Førjulstradisjon

For Aksel Lysøy og kona handler det ikke så mye om å spare penger selv om de handler for et par tusenlapper.

Aksel Lysøy, svenskehandel på Hemavan

TRADISJON:Aksel Lysøy reiser til Hemavan hvert år i adventen.

Foto: Lars-Petter Kalkenbeg / NRK

– Det er ikke så mye billigere i Sverige lenger, men vi tar turen hit hvert år. Det er en tradisjon sier de begge og triller handlevogna nærmere bacondisken.

For tre år siden måtte Wikberg bygge ut butikken for å takle økninga, nå må han utvide på nytt.

– Vi kommer til å satse mer. Om et år går vi igang med å bygge ut 600 kvadratmeter til. Da kan det bli snakk om flere varer og tjenester enn vi har i dag sier Wikberg som er en av de som virkelig koser seg i adventstida.