Hopp til innhold

Dristig akrobatikk med fly

Store looper og hurtige vendinger i lufta under Nord-Norsk mesterskap i modellflyging i Narvik denne helga.

Flyoppvisning med modellfly

SHOW: Flyoppvisning med modellfly under mesterskapet.

Foto: Mona Gingstad / NRK

Med et kraftig brøl starter motoren. Straks etter får de 10 hestekreftene jobbe hardt for å få flyet inn i store looper og hurtige vendinger i lufta.

Jack Farstad fra Bodø modellflyklubb står bak spakene trygt nede på bakken. Han konkurrerer med en 20-talls andre deltakerne i Nord-Norsk mesterskap i modellflyging i Narvik denne helga.

Jack Farstad fra Bodø modellflyklubb med sitt 1:3 skala modellfly

Jack Farstad fra Bodø modellflyklubb med sitt 1:3 skala modellfly.

Foto: Mona Gingstad / NRK

- Jeg har holdt på i over 30 år og det er en veldig fascinerende hobby. Du får lære fantastisk mye om aerodynamikk, elektronikk og alt som har med motorer å gjøre. Og bare se på hvor mange fine turer vi får være med på, sier Farstad.

Utstyr til tusen

Det er Narvik modellflyklubb som arrangerer mesterskapet. Her får gutter i alle aldre konkurrere om beste flyging både med modellfly og helikopter.

På rekke og rad står flyene som varierer fra lette, billige varianter til store, avanserte modeller. Noen har utstyr som koster nærmere 40.000 kroner.

Luftige svev under Nord-Norsk mesterskap i modellflyging

HØYT SVEVER DE: Luftige svev under Nord-Norsk mesterskap i modellflyging.

Foto: Mona Gingstad / NRK

- Ja, det er et nokså kostbart utstyr. Men det er ikke slik som folk tror at vi krasjer til stadighet. I all hovedsak kan vi fly år etter år med samme maskin, man holder det godt vedlike og bytter ut deler etterhvert, sier Jack Farstad.

Sosialt


Mesterskapet arrangeres hvert år første helga i august. I år kommer deltakere fra Mosjøen i sør til helt nord i Troms. Campingvognene står tett ved modellflybanen. Karl-Martin Hansen har kjørt fra Skjervøy for å delta.

- Helga har vært helt fantastisk. Kjempevær, masse folk og veldig mye bra flyging. Det er sosialt og kjempeartig. Vi har et fint gjeng og det er mange av de samme som er med hvert år.

Hårfin konkurranse

Dommerpanelet følger nøye med på konkurranseflygingen

Dommerpanelet følger nøye med på konkurranseflygingen.

Foto: Mona Gingstad / NRK

Hans-Are Jenssen fra Senja er nøye konsentrert med å manøvrere flyet gjennom et fastsatt program. Han prøver å slå Jack Farstad som leder så langt i klassen kalt Sportsmann.

Flyet stiger brått mot himmelen før det snurrer rundt flere ganger og flyr oppned. Dommerpanelet følger nøye med og setter karakterer i utførelsen av loop, åttetall og stup. Etter landingen er flygeren fornøyd.


- Jeg tror det gikk ganske bra. Nå står det mellom meg og Jack hvem som vinner, så det blir veldig spennende. Han vant første omgang og jeg andre omgang, så denne tredje omgangen vil avgjøre alt, sier Jenssen.

På premieutdelelsen kan senjaværingen smile stort. Han tar nemlig med seg den største pokalen og modellflyutstyr hjem etter å ha slått Jack Farstad hårfint med ett poeng.

Hans-Are Jenssen (t.h.) tar en knepen 1.plass i klassen Sportsmann.

Hans-Are Jenssen (t.h.) tar en knepen 1.plass i klassen Sportsmann.

Foto: Mona Gingstad / NRK