Hopp til innhold

Hjelp, det er Halloween!

Grøss og gru - i dag er det Halloween. Politiet og organisasjonen BarneVakten advarer mot Halloween-hysteriet, og håper at folk viser vanlig folkeskikk.

Halloween

AMERIKANSK SKIKK: Etterhvert også vel etablert i vårt land.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Mange småbarnsforeldre gruer seg til Halloween. Mange små barn blir livredde av å få dødninger på døren og kjøpepresset øker også hvert år.

Operasjonsleder Vidar Lundås i Salten politidistrikt, håper at folk viser normal folkeskikk under Halloween-feiringen i kveld.

- I fjor hadde vi skyting med softgun, eggkasting og mye bråk. Vi oppfordrer foreldre til å ta en alvorsprat med ungene sine. De senere år har utviklingen gått i negativ retning, sier Lundås, som understreker at dette gjelder eldre unger.

- De små er jo bare sjarmerede, sier Lundås.

- Snakk med ungene

Også BarneVakten oppfordrer foreldre til å være bevisste og prate med barna om Halloween, og gjerne forklare hvor skikken kommer fra.

– Vi oppmuntrer til en positiv dialog der budskapet til barna er at de skal være morsomme og spre glede, heller enn å irritere og skremme, sier daglig leder i BarneVakten Øystein Samnøen.

Alternativ feiring

- Jeg syns det er nifst å være ute på Halloween, det er mange som kler seg ut veldig skummelt sier seks år gamle Aksel.

Halloween-forberedelser

TAR MED EGET GODTERI: Aksel skal ikke tigge godteri på døra di i kveld.

Foto: Ingrid Danielsen

Han drar derfor heller på utkledningsfest med klassekameratene på Aspåsen skole i Bodø. Mamma Ann Elin Pettersen er en av initiativtakerne til sammenkomsten, som skal foregå i skolens kjøkken. Målet er å holde ungene borte fra gata denne kvelden.

Liker ikke at de tigger

- Personlig er jeg ikke så begeistret for at ungene går rundt og tigger godteri av fremmede. Derfor syns jeg at det var en bedre ide å holde en fest der de kan kle seg ut og ha det morsomt sammen, sier Pettersen.

Aksel har tatt på seg Spiderman-kostymet sitt, som er kjøpt inn for anledningen. Han beundrer sjokoladekaka som mamma har bakt til festen, og veier godteposen med hendene. Jo, det skulle være nok å fylle magen med.

Halloween
Foto: Kristin Rivrud / NRK

- Jeg gleder meg veldig. Det blir sikkert mye morsommere enn knask eller knep, tror seksåringen.

Skal ditt barn ut på "Knask eller Knep", gir BarneVakten deg som voksen noen gode råd om hvordan du kan ta vare på barna dine.

10 Halloween-råd

1. Snakk med barna om hva Halloween er. Hvor feiringen kommer fra, og om hvordan Halloween feires i USA.

2. Unngå at barn kler seg ut i de mest groteske maskene og kostymene.

3. Fortell de største barna at det finnes små barn som kan bli skremt av skumle masker. Få dem til å ta hensyn, og ta av seg maskene hvis de møter barn som blir hysterisk redde.

4. Gå gjerne sammen med barna dine dersom dere velger å markere Halloween.

Halloween
Foto: Kristin Rivrud / NRK

6. Ikke la små barn åpne døra når det ringer på. Det finnes eksempler der barn har blitt hysteriske av skrekk i flere timer etterpå etter å ha møtt groteske skikkelser i døråpningen.

7. Hvis små barn skal på besøk eller på fritidsaktiviteter denne kvelden, så kjør dem dit selv og hent dem etterpå.

Halloween
Foto: Kristin Rivrud / NRK

8. Dersom barna skulle bli skremt, så snakk med dem om opplevelsen.

9. Å tenne på søppelkasser, kaste egg og gjøre annet hærverk hvis du ikke får snop hos noen, har ingenting med Halloween å gjøre. "Trick or treat" er noe man 1r med, ikke gjør.

10. Hvorfor ikke gjøre Halloween-feiringen til noe koselig? Tenn lys, kjøp gresskar i stedet for groteske masker, og lag en høsttakkefest der barna kan være glade og kreative.

5. Hvis du ikke ønsker å delta i feiringen, kan du henge opp en lapp om dette på utedøra. Lag gjerne en plakat der du ber de som har kledd seg ut, om å ta av seg maskene før de ringer på av hensyn til de minste barna i huset. Du trenger heller ikke å gi snop til noen før de har tatt av seg maskene.