Hopp til innhold

- Galskap å fortsette rypejakta

Rypeekspert slår alarm: - Galskap å fortsette rypejakta.

Jakt

GALSKAP: - Rypejakten bør stanses, mener ekspert.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Det er en av Norges fremste eksperter på ryper, professor ved institutt for molekylær biologi ved Universitetet i Oslo, Johan B. Steen, som i Aftenposten går hardt ut mot rypejakta.

- Hadde det vært opp til meg, hadde jeg forbudt rypejakta fra nå av og ut jaktsesongen. Særlig i Nord-Norge, bør de få rypene som er igjen, få lov til å leve og øke bestanden til neste år, sier Steen til Aftenposten.

Les også: - Stans rypejakta i minst tre år

Professoren har fulgt rypebestanden i årevis og har skrevet flere bøker om emnet. Han er selv jeger, og nå er han alvorlig bekymret for overdreven jakt i områder med en svak rypebestand – som er tilfelle i Nord-Norge denne høsten.

- Å skyte opp de siste rypene i Nord-Norge nå, ville være galskap, sier Steen til avisen.

Dårlig i flere år

Ifølge tall fra Statskog har rypebestanden sunket kraftig. Størst nedgang i bestanden er det i Troms og de nordlige delene av Nordland, viser tellingene.

Les også: Forsker: Ville ha forbudt rypejakta

Krasj i smågnagerbestanden på forsommeren har gjort at rovdyrene og fugler spiser rypekyllinger isteden. Den lave bestanden førte til at det under årets rypejakt ble innført kvotejakt. Hver jeger får skyte to liryper og tre fjellryper per dag i Nordland og Troms. Det er ei lirype mindre enn fjorårssesongen.

Ikke god nok forståelse

Rypejakt uten hund

FÅ RYPER: Rypebestanden er på et lavmål denne sesongen.

Foto: Nyhetsspiller / Scanpix

Rypeforskeren tror ikke alle jegere har god nok forståelse for at antallet fugl i fjellet går veldig mye saktere opp, enn det går ned.

- Jo mindre fugl som blir igjen etter denne høstjakta, jo lengre tid vil det gå til bestanden er oppe på et normalt nivå igjen, sier Steen.

Bare tull

- Det er bare tull å foreslå fredning av rypa ut året, sier informasjonssjef Espen Farstad i Norges Jeger- og fiskerforbund.

- Dette er bare naturen sine svingninger. At menneskene skulle ha noen innvirkning på dette, er å tillegge folk for stor makt, sier mener Farstad.

  • Norges Jeger og Fiskerforbund går i imot å stoppe rypejakta. Hva mener du? Si din mening her!