NRK Meny
Normal

Forsker: Ville ha forbudt rypejakta

Rypetellingen som Finnmarkseiendommen, FeFo, har gjennomført viser at det aldri før har vært så få ryper i Finnmark som det er nå.

Rype
Foto: Ove Ronny Haraldsen / NRK

Forsker, Lauri Oksanen, mener at rypebestanden i Finnmark er så lav at det ikke er forsvarlig å gjennomføre rypejakta i år.

På bakgrunn av rypetellingen har FeFo innført dagskvoter på to liryper og tre fjellryper under høstens jakt. Dette er ikke nok til å bevare rypebestanden i fylket mener Oksanen.

LES OGSÅ: Elendig rypehøst

Røyskatta har forsynt seg

Oksanen, som er forsker ved økologiavdelingen i Universitetet i Turku i Finland, har blant annet forsket på mindre rovdyr og gnagere i Finnmark. Det er på bakgrunn av denne forskningen og egne observasjoner i fjellet i Vest-Finnmark, at han vet at det er svært lite ryper i fylket.

Med det antallet mindre rovdyr som er i Finnmark nå, tror jeg ingen rypekyllinger har overlevd sommeren, sier Lauri Oksanen.

Blant annet er det røyskatten som har forsynt seg av årets rypekull, fordi det har vært en kollaps av smågnagerbestanden i fylket, forklarer han.

Dagskvoter hjelper litt

Hvis det hadde vært opp til ham å bestemme så hadde han avgjort lagt ned forbud mot å jakte på ryper i Finnmark denne høsten. Oksanen er likevel glad for at FeFo har innført dagskvoter under rypejakta.

– Det bidrar litt til å bevare rypebestanden i fylket og det er jo iallfall bedre enn ingen regulering av jakta, sier han.

Samtidig vil han påpeke at rypebestanden i Finnmark utvilsomt vil lide i og med at rypejakta gjennomføres i år.