Hopp til innhold

1000 polakker har ringt

Arbeidstilsynet blir nedringt av polakker.

Byggeplass, polakker, Svolvær

illustrasjonsfotot: Polakker på jobb i Svolvær.

Foto: Einar Breivik / NRK

Arbeidstilsynet opprettet i fjor sommer en svartjeneste på polsk. Så langt har over 1000 personer benyttet seg av denne tjenesten.

NRK Nordland har tidligere fortalt om polske arbeidere som forteller at de har fått utbetalt mellom 31 og 60 kroner i timelønn.

Nå kan polske arbeidere som har spørsmåll om lønn og arbeidsforhold ringe til Arbeidstilsynet som jobber aktivt for å bekjempe sosial dumping.

Aldona Szczepanska tar i mot telefoner fra sine landsmenn som jobber i Norge.

- De fleste spør om lønn. Veldig mange av de som ringer har ikke fått betalt.

- I tillegg er det veldig mange telefoner om feriepenger, forteller Sczepanska.

Blir klar over reglene

Det kommer hvert år flere arbeidsinnvandrere til Norge. På slutten av fjoråret hadde 80.000 gyldig arbeidstillatelse i landet og nesten halvparten var polske statsborgere.

I følge Indeks Nordland vil behovet for arbeidskraft tredobles innen fem år bare som følge av antall personer som går ut i pensjon i Nordland.

Seniorrådgiver Berit Bøe i Arbeidstilsynet sier at det fortsatt er mye å gjøre for å forhindre sosial dumping, men bevisstheten øker.

- Det har blitt bedre. Flere arbeidsinnvandrere vet hvilke regler som gjelder og hvilke rettigheter de har i Norge, sier seniorrådgiver Berit Bøe.

- Vi ser også at flere arbeidsinnvandrere som er ansatt hos norske arbeidsgivere har bedre forhold enn før.

Spørsmål om alt

Likevel snakker få polakker norsk eller engelsk, derfor får Szczepanska mange rare sprøsmål når hun tar telefonen hos Arbeidstilsynets svartjeneste.

- Når de først får prate med noen som snakker polsk så sør de om alt mulig rart. Som om hvordan man oppretter en bankkonto og hvordan man omregistrerer bil.

- Jeg får spørsmål om alt, sier Szczepanska.