Hopp til innhold

Forsvarsdepartementet får gigantbot

Den norske soldaten som i 2011 fyrte av et skudd som drepte en afghansk rørlegger straffes ikke, men Forsvarsdepartementet får en bot på ti millioner kroner.

Det norske feltsykehuset i Maymana

Her blir den skadde afghaneren fraktet inn til det norske feltsykehuset i Maimana. En annen mann ble drept i ulykken.

Foto: Caroline Lunde / Forsvaret

Soldaten hadde status som mistenkt etter paragraf 75 i militær straffelov, som gjelder uforsiktig bruk av militært våpen med dødsfølge. Men saken mot han er nå henlagt.

Statsadvokaten i Nordland mener skylden ligger et annet sted.

Stine Maria Åsvestad

Stine Maria Aarnseth.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

– Saken er avgjort med foretaksstraff mot Forsvarsdepartementet. Det vises til straffelovens paragraf 48a, jamfør militær straffelovs paragraf 75 annet straffealternativ, sier krigsadvokaten for Nord-Norge, Stine Maria Aarnseth.

– Hva innebærer en foretaksstraff?

– Forsvarsdepartementet ilegges et forelegg på ti millioner kroner og de har en måned på seg for å vurdere om de vedtar boten, sier Aarnseth.

Det er Krigsadvokatene for Nord-Norge som har behandlet saken som sorterer under militær straffelov.

Omkom etter vådeskudd

Det var i mai 2011 at den afghanske mannen ble drept da soldaten tok et ladegrep på en GMG 40 millimeter, også kalt granatmaskingevær.

Ulykken skjedde inne på det afghanske politihovedkvarteret i Almar-distriktet i Faryab-provinsen i Afghanistan.

Splinter fra granaten traff en mur i nærheten av håndverkerne. Den afghanske rørleggeren mistet livet, mens kollegaen slapp fra det med lettere skader.

(artikkelen fortsetter under)

Norske soldater gjør seg klar for oppdrag i Iveco-kjøretøy

Det var granatkasteren på et av disse kjøretøyene som gikk av. Dette bildet er fra klargjøring før et oppdrag i 2009.

Foto: Lars Kroken / Forsvaret

Soldaten straffes ikke

Soldaten er fra Nordland og kommer fra en militær avdeling i Nord-Norge, men er ikke er ikke lenger i tjeneste for Forsvaret.

– Når det gjelder individuell straffskyld har statsadvokaten ved Nordland statsadvokatembeter valgt å henlegge saken etter straffelovens paragraf 239 under henvisning til at intet straffbart forhold anses bevist.

– Vi finner ikke at mistenkte i saken er straffverdig. Vi mener kritikkverdige forhold da ligger et annet sted.

– Og det er hos Forsvarsdepartementet?

– Vi viser til den beslutning som er gjort av førstestatsadvokaten ved Nordland statsadvokatkontor.

Departementet er informert

Krigsadvokaten opplyser at departementet er informert om beslutningen.

– Forsvarsdepartementet er informert om forelegget og de har en måneds frist til å vurdere om de vil vedta forholdet, sier Aarnseth.

Forsvarsdepartementet sier til NRK.no at de vil gå grundig gjennom saken før de avgjør om de vil vedta foretaksstraffen.

– Utover det vil vi ikke kommentaren avgjørelsen på nåværende tidspunkt, sier rådgiver Marita Hundershagen i presseavdelingen.

Hun understreker samtidig at Forsvaret har vært i kontakt med de pårørende til avdøde og betalt ut en kompensasjon i tråd med ISAF-standard.

Omfattende sak

Forsvaret har i lengre tid jobbet med å få alle fakta på bordet. Blant annet har de undersøkt om det var menneskelig svikt eller forhold rundt utstyr som kan være årsaken til skyteulykken.

I det omfattende etterforskingsmaterialet Forsvaret har levert fra seg er vitneavhør og åstedsundersøkelser fra Afghanistan.

I november i fjor fortalte statsadvokat Erik Thronæs at dette var en komplisert og spesiell sak.

– Det er første gang vi får en slik sak på bordet, bekreftet han.

– Det er flere problemstillinger knyttet til denne saken. Det ene er om våpenbruken var uforsvarlig rent faktisk sett, i den situasjonen som forelå. Det andre problemet er om man kan benytte den straffebestemmelsen på en handling begått i utlandet og forfølge denne i Norge. Dette er noe av det vi må finne ut, sa Thronæs.

Maymana, Afghanistan

Maymana, Afghanistan.

Foto: NRK