Rognebærgele er perfekt til viltretter.
Bær for dårlige tider
Rognebær ble brukt i nødsår og under kringen, særlig som mat til dyr, fordi de inneholder mye c-vitaminer. Også mennesker brukte bær i dårlige tider. Da blandet de bær, bark og mel sammen, forteller Anne Lise Askeland som er ernæringslærer ved Fyllingsdalen videregående skole i Bergen.
Oppskriften
Rognebærene bør fryses før man lager gele for å få vekk den bitre smaken av bærene.
Til 1 liter saft:
1 liter bær, 1-2 dl vann og 900-1000 gram sukker.
Bærene kokes langsomt opp i ca. en halv time. Sil bærene gjennom et sileklede eller en melsikt. Saften blandes med sukkeret. Kokes fra 10-30 minutter. Ta geleprøve: hell en skje med gele på et fat når den er blitt kald, stryk skjeen på geleèn og se om den rynker seg. Gjør den det, er den ferdig. Helles i varme rengjorte glass.
Blander man inn sure epler, får geleèn en lysere farge og den blir mindre bitter.