Hopp til innhold

– Uakseptabelt å tvangssende tenåringsjenter til Sri Lanka

Mens en 17 år gammel jente og hennes mor slipper tvangsutsending, blir flere tamiler nå sendt ut av Norge. Blant dem en far og hans to tenåringsdøtre.

Tamiler på Gardermoen

VISTE STØTTE: Flere fra det tamilske miljøet i Oslo møtte opp på Gardermoen der flere tamiler tvangsutsendes klokken 15.00 i dag.

Foto: Tamilsk Ungdomsforening

– Det er helt uakseptabelt at disse blir sendt tilbake til et land som de ikke har mulighet til å leve et trygt liv i.

Sendes hjem klokken 15.00

Hamsika Premkumar

IKKE TRYGT: - De sendes tilbake til et land der de risikerer voldtekt og bortføring, sier Hamsika Premkumar i Tamilsk Ungdomsorganisasjon i Bergen

Foto: Privat

Det sier Hamsika Premkumar i Tamilsk Ungdomsorganisasjon. De reagerer sterkt på at flere tamiler som ble hentet av politiet tidligere denne uken, blir satt på flyet til Sri Lanka klokken 15.00 i ettermiddag.

De har fått avslag på sine søknader om oppholdstillatelse, og blir tvangssendt tilbake til hjemlandet.

Tidligere i dag fortalte NRK.no om Anraj Arumairasa (21). Moren og den 17 år gamle søsteren hans var blant tamilene som skulle tvangsutsendes, men i siste liten ble vedtaket om å sende dem ut satt på vent.

LES SAKEN: Søsteren ble hentet midt på natten

Viste støtte på Gardermoen

Mens familien til 21-åringen er på vei tilbake til Bergen, blir fire andre i samme situasjon likevel sendt ut nå i ettermiddag. En enslig kvinne i 50-årene, og en far med sine 18 og 19 år gamle døtre. Alle var bosatt i Bergen da politiet kom.

Krishan Tangavalu i Tamilsk Ungdomsorganisasjon i Oslo møtte opp på Gardermoen for å vise støtte til de fire. I 14-tiden så de at de fire gikk gjennom sikkerhetskontrollen på vei inn til flyet.

– Det var ikke noe kjekt syn. Du kunne se på dem at de skjønte at de var på vei tilbake til en usikker fremtid. Vi fikk vist vår støtte, men ikke snakket med dem, sier Tangavalu til NRK.no.

Ungdommer demonstrerer i Bergen for en tamilsk 17-åring som ble hentet av politiet midt på natten denne uken. Hun skulle etter planen sendes ut av landet sammen med moren.

SE VIDEO: Skoleelever demonstrerte i Bergen i dag mot at en 17 år gammel jente skulle tvangssendes tilbake til Sri Lanka.

Ble 18 for få uker siden

Tamilsk ungdomsorganisasjon (Tamil youth organization) jobber for å samle tamilsk ungdom i flere land, og er representert i Bergen, Oslo og Trondheim.

De engasjerer seg sterkt i tvangsutsending av tamiler.

Den yngste av jentene som ble sendt hjem i dag ble 18 år bare for få uker siden. Det er noe av det som får andre tamiler i Norge til å reagere.

Norske myndigheter mener det er trygt å sende dem tilbake til Sri Lanka. Tamils

– Problemet på Sri Lanka er det at unge jenter fortsatt blir utsatt for voldtekter og bortføring. Faren deres har vært involvert i borgerkrigen, og det har ikke vært mulig for familien å bo der.

– De flyttet til Norge for å få et trygt liv, og det er ikke trygt for dem å returnere til Sri Lanka, sier Hamsika Premkumar i Tamilsk Ungdomsorganisasjon i Bergen.

Foreningen holder også en demonstrasjon i Bergen sentrum klokken 17.30 i dag.