Hopp til innhold

Anrajs søster og mor blir sendt tilbake til Bergen

Moren og søsteren til Anraj Arumairasa skal være løslatt. Men flere andre tamiler som ble hentet av norsk politi sendes på fly klokken 15.00 i dag.

Demonstrasjon for 17-åring

KUNNE JUBLE: Elever på Bergen Katedralskole gikk i dag demonstrasjonstog for den 17-årige medeleven. I ettermiddag kom beskjeden som skapte jubel.

Foto: Jan Børge Leirvik / NRK

Anraj Arumairasa

FORELØPIG REDDET: – Det var forferdelig, sier Anraj Arumairasa om da politiet kom på døren for å hente moren og søsteren (17).

Foto: André Marton Pedersen / NRK

Advokaten til familien, Asgeir Thomassen, sier til NRK.no at den tamilske familien trolig ikke blir sendt til Sri Lanka i ettermiddag.

– Løslatt og sendes tilbake

– Asylmottaket som de sitter på opplyser at mor og datter skal være løslatt og på vei tilbake til Bergen, sier Thomassen.

Natt til tirsdag ble moren og søsteren til Anraj Arumairasa (21) hentet av politiet. Klokken halv fire om natten dukket fem politimenn opp på døren til den tamilske familien.

LES HELE SAKEN: Midt på natten hentet fem politimenn søsteren

Anrajs mor og søster ble sendt med fly til Oslo, og skulle etter planen sendes til Sri Lanka klokken 15.00 i dag. Advokaten protesterte og sendte over ny dokumentasjon til Utlendingsnemnda i går. Det er trolig det som gjorde utslaget.

– Jeg legger til grunn at det er det som ble oversendt i går kveld som har hatt betydning. Vi sendte over uttalelser fra psykolog og en minoritetsrådgiver på skolen der 17-åringen går, sier Thomassen.

– Jeg er lettet

– Jeg er lettet og syns det er kjempebra gjort av politikerne av skolekameratene som har støttet oss, sier Anraj Arumairasa til NRK.no.

Han føler seg likevel ikke helt sikker på at søsteren og moren er trygge.

– Det er en god nyhet, men det kan hende at de bare gjør det for å dempe presset fra media. Men saken er utsatt og jeg håper på det beste, sier han.

Ungdommer demonstrerer i Bergen for en tamilsk 17-åring som ble hentet av politiet midt på natten denne uken. Hun skulle etter planen sendes ut av landet sammen med moren.

SE VIDEO: Kamerater og medelever gikk demonstrasjonstog i Bergen sentrum for 17-åringen som kan bli sendt ut av Norge. FOTO: Jan Børge Leirvik

Massemønstring for venninnen

Siden i går har venner og medelever på Bergen Katedralskole jobbet for å hjelpe 17-åringen, som har bodd i Norge siden 2007.

De har arrangert demonstrasjonstog og underskriftskampanje, og manet til engasjement fra politikerne i Bergen.

Tidligere i dag signerte gruppelederne i alle de politiske partiene i Bergen et brev til regjeringen med støtte til Anraj og familien. De reagerte på tidspunktet for utsendelsen, og viser blant annet til at norsk Høyesterett behandler en viktig prinsipiell sak om norske asylbarn.

LES SAKEN: Norsk eller ikke - det er spørsmålet

– Etter vårt skjønn har hun sterk tilknytning til Norge og Bergen, og hun er godt integrert i det norske samfunnet ellers. Det er en reell frykt for at hun kan utsettes for vold og overgrep i sitt hjemland.

– Vi ber derfor om at utsendelsen stoppes, og at hun får behandlet sin sak på nytt etter avgjørelsene i Høyesterett, skriver bystyret.

Anraj Arumairasa

LETTET: Anraj Arumairasa får snart søsteren og moren tilbake til Bergen, men sender tankene til andre tamiler som står i fare for å sendes ut med tvang.

Foto: André Marton Pedersen / NRK

Flere andre sendes ut

Anraj Arumairasa har hatt lovlig opphold i Norge siden 2002, mens søsteren og moren har fått avslag på sine søknader om oppholdstillatelse.

Det er uvisst når moren og søsteren til 21 år gamle Arumairasa kommer tilbake til Bergen. Det er også uklart hva som skjer med de to videre.

Ikke alle er like heldige som familien til 21-åringen. Fire andre tamiler bosatt i Bergen skulle sendes ut klokken 15.00, blant dem to søstre på 18 og 19 år.

LES SAKEN: – Uakseptabelt å tvangssende tenåringsjenter

– Det opplyses også om at fire andre som ble tatt i går natt, blir sendt ut av landet i dag, sier Thomassen.

21 år gamle Anraj Arumairasa er glad for at moren og søsteren foreløpig kommer hjem, men tenker samtidig på de andre tamilene som har blitt hentet av politiet.

– Det er bare de to som får utsatt saken, men det er også fare for flere andre til å bli sendt ut, sier han.