Hopp til innhold

Advarar mot pirat-Tamiflu

Falsk medisin mot svineinfluensa florerer på Internett. - Kan føre til forgiftning, advarer Legemiddelverket.

Lege Kirsten Rokstad

LETT Å FINNE FAKE:– Dette må man aldri sette sin lit til, sier lege Kirsten Rokstad.

Foto: NRK

Legemiddelverket advarer: Forfalsket Tamiflu selges over Internett

Les også: Hilde frå Voss bur midt i utbrotet

Med svineinfluensaen kom det mange forhandlere av falsk Tamiflu. En stor del av medikamentene er farlige, og Statens legemiddelverk advarer nordmenn som ikke får resept på Tamiflu mot å handle over nett.

Knallgod Tamiflu for 200 dollar

På Internett lokkes bekymrede mennesker med billig og god influensamedisin. Lege Kirsten Rokstad i Bergen klikker seg inn på en av de mange online Tamiflubutikkene.

– Her er det 5-stjerners medisin fra Romania. Nei, for Guds skyld ikke handle på nett. Sidene ser kjempeproffe ut, sier Rokstad.

Video nsps_upload_2009_4_30_16_49_6_4396.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

– Kommentatorer har vært inne her og gitt sine anbefalinger, men de er sikkert gode bekjente av dem som lager dette her. Dette må man aldri sette sin lit til.

– Du kan bli forgiftet

– Det er ikke bare ulovlig å kjøpe reseptbelagt medisin over nett. Det kan i verste fall være direkte helsefarlig, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen ved Statens legemiddelverk.

– Det er kjent at noen av disse Tamiflupreparatene inneholder helt andre ting. Pasienten tror han får en virkning, men i virkeligheten får han ingenting eller alvorlige bivirkninger.

Hvilke bivirkninger?

– Det kommer an på hva som er tilsatt. Vi vet at det kan være tilsatt for eksempel allergimedisiner som kan gi helt andre virkninger. Det kan også være tilsatt urene stoffer som kan gi forgiftning, sier Madsen.

– Dette er profesjonelle svindlere. Og de vet hva de gjør.

Les: - Vanlig influensa kommer til å kreve flere liv enn svineinfluensa

Les: - Vi må være forberedt