Hopp til innhold

Fortsatt ikke avklart om Stoltenberg skal vitne i Øygard-saken

Det er fortsatt ikke avklart om statsminister Jens Stoltenberg skal vitne i rettssaken mot tidligere Vågå-ordfører Rune Øygard, som er tiltalt for seksuell omgang med ei jente.

jens stoltenberg

Jens Stoltenberg kan kaste lys over forholdet mellom Øygard og jenta han skal ha hatt seksuell omgang med, mener jentas bistandsadvokat.

Nina Braathen Hjortdal

Bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal.

Foto: Alexander Nordby
Rune Øygard og Jens Stoltenberg

Stoltenberg og Øygard har hatt god kontakt i mange år.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Det bekrefter statsadvokat Thorbjørn Klundseter etter et saksforberedende rettsmøte i Sør-Gudbrandsdal tingrett fredag ettermiddag.

Ønsker Stoltenberg som vitne

– Det er bistandsadvokaten til jenta som har bedt om å få Stoltenberg i vitneboksen. Jeg vil ta en avgjørelse i løpet av neste uke, sier statsadvokaten til NRK.

Jentas bistandsadvokat, Nina Braathen Hjortdal, ønsker at Stoltenberg vitner i rettssaken. Øygard og Stoltenberg har hatt god kontakt gjennom flere år.

Braathen Hjortdal mener at Stoltenberg kan kaste lys over forholdet mellom de to, fordi han har sett jenta og Øygard sammen. Braathen Hjortdal har tidligere uttalt til NRK:

– Jeg ser det slik at det er viktig at Jens Stoltenberg blir ført som vitne i denne saken, og jeg kommer til å be om at han skal møte i retten.

Bistandsadvokaten ble ikke hørt i sitt krav om Stoltenberg-avhør av politiet.

Hun ba flere ganger politiet om å avhøre Stoltenberg, men politiet så ikke dette som nødvendig.

Det er fortsatt ikke avklart om statsminister Jens Stoltenberg skal vitne i rettssaken mot tidligere Vågå-ordfører Rune Øygard, som er tiltalt for seksuell omgang med ei jente.

Reporter Alexander Nordby

– Har ikke noe her å gjøre

Rune Øygards forsvarer Mette Yvonne Larsen mener at Stoltenberg ikke skal vitne.

– Jeg synes ikke han skal vitne. Han har ikke noe her å gjøre. Retten avgjør dette, ikke bistandsadvokaten, sier Larsen til NRK.

Det er flere kjente navn på vitnelista. Blant andre daglig leder i kommunikasjonsbyrået Siste Skrik, Elizabeth Hartmann. Forsvaret har kalt inn henne som vitne, fordi hun kjenner til begge partene i saken.

Det er også klart at fotograf Morten Krogvold skal vitne.

– Han har kjennskap til jenta og Øygard, derfor ble han innkalt, sier Larsen.

Det er fortsatt ikke avklart om statsminister Jens Stoltenberg skal vitne i rettssaken mot tidligere Vågå-ordfører Rune Øygard, som er tiltalt for seksuell omgang med ei jente.

Reporter Alexander Nordby

Over 60 vitner

Elizabeth Hartmann

Elizabeth Hartmann er kalt inn som vitne av forsvaret.

Foto: Siste Skrik

Til sammen er det over 60 vitner i saken. Over 30 av de er innkalt av forsvaret.

– Det er ikke direkte karaktervitner, men folk som kjenner både ham og jenta. Og folk som kan kaste lys over tiltalen. Det vil ikke være skrytevitner, det er det ikke behov for her. Han har god støtte, og er en godt likt person.

Det er satt av fire uker til rettssaken som går i Sør-Gudbrandsdal tingrett i oktober.

– Det er et komplisert faktum, og ikke minst et bestridt faktum. Det er ingen enighet om faktum i denne saken. Sånn som vi ser det så er det veldig få andre bevis også. Så da vil det være å bygge opp rundt tiltaltes forklaring, eventuelt også fornærmedes forklaring og hvem som til slutt står fram som mest troverdig, sier Larsen.

Tiltalt for flere tilfeller av seksuell omgang

Det var i mars i år at statsadvokaten i Hedmark og Oppland tok ut tiltale mot Vågå-ordfører Rune Øygard.

Øygard er tiltalt for flere tilfeller av seksuell omgang med ei jente. Han skal blant annet ha hatt samleie med jenta før hun var fylt 14 år, og en rekke samleier med jenta før hun var fylt 16 år.

Ifølge tiltalebeslutningen skal overgrepene ha funnets sted over en toårsperiode fra oktober 2009 til september 2011. De seksuelle overgrepene mot jenta skal ha skjedd på Øygards bopel i Vågå, på to hytter og på hoteller i Oslo, Larvik og Molde.

Den samlede strafferammen er på inntil 15 års fengsel. Øygard har hele tiden nektet straffskyld.

Anmeldt av jentas foreldre

Video Rune Øygard om overgrepstiltalen

Han ble politianmeldt av jentas foreldre 19. september 2011. Dagen før var hun invitert av ordføreren til å være med på et middagsselskap sammen med Jens Stoltenberg.

Middagen med statsministeren fant sted på Vianvang, spisestedet som drives av kjendiskokk Arne Brimi. Men jenta dukket imidlertid aldri opp til dette selskapet.