Hopp til innhold

Får permisjon med full lønn

Vågå-ordfører Rune Øygard får permisjon med full lønn til saken mot ham er over. Det bestemte et enstemmig kommunestyre i Vågå tirsdag kveld.

Øygard 2

Rune Øygard søkte om permisjon fra sitt ordførerverv etter at han ble tiltalt for seksuelle overgrep.

Foto: Meek, Tore / Scanpix

Det var først etter at han formelt ble tiltalt for seksuelle overgrep mot ei mindreårig jente at Rune Øygard søkte om permisjon.

I sin permisjon spesifiserte Øygard ikke om han ønsket lønn i permisjonsperioden eller ikke, men et enstemmig kommunestyre valgte tirsdag kveld å gi han full lønn til saken mot han er endelig avgjort i rettssystemet.

Øygard beholder dermed sin lønn på 660.000 kroner i året så lenge saken pågår.

Uvisst hvor mye permisjonen vil koste kommunen

Svein Blankenborg

Leder i Bygdelista i Vågå, Svein Blankenborg sier det var viktig å gi Øygard lønn

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Fungerende ordfører i Vågå kommune, Iselin Jonassen, vil ikke gå ut med hva det vil koste å betale Øygard full lønn i permisjonstiden.

Det er uvisst hvor lenge rettssaken mot han vil vare, dermed kan det bli snakk om store summer i lønnsutbetaling. Kommunen har allerede en stram økonomi med lite handlingsrom.

Svein Blankenborg, leder for Bygdelista i Vågå, sier det uansett er viktig å gi Rune Øygard lønnet permisjon:

– Dette er en så spesiell sak vil vi gi dette bidraget frem til en endelig avgjørelse i saken. Hovedgrunnen er at vi er tydelige på at Øygard har status som siktet og ikke dømt, understreker Blankenborg.

Reagerer på avgjørelsen

Nina Braathen Hjortdal

Nina Braathen Hjortdal

Foto: Alexander Nordby

Bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdahl har mange ganger uttrykt at hun mener at Øygard burde blitt permittert da han ble siktet i saken i fjor høst. At Øygard nå får permisjon med full lønn synes hun er oppsiktsvekkende:

– Det sier meg mye om hvilken posisjon ordføreren har i bygda. Selv om han er satt under tiltale i en veldig alvorlig sak, så velger kommunestyret likevel å gi han full lønn i denne permisjonstiden, sier hun.

Hjortdahl mener dette viser at kommunestyret ikke ser annerledes på saken mot Rune Øygard enn de gjorde før han ble tiltalt.

– Sånn sett virker det som om de fremdeles har tillit til han, sier Hjortdahl.

Nekter skyld

Det var like etter at han i fjor høst ble gjenvalgt som ordfører i Vågå at saken mot Øygard startet. Han ble anmeldt av foreldrene til jenta, som han i flere år har hatt et nært forhold til.

Ifølge tiltalen fant overgrepene sted i tidsrommet fra 20. oktober 2009 til torsdag 1. september 2011. Overgrepene skal ha funnet sted både hjemme hos Øygard, på hans hytter og på flere hoteller.

Øygard er nå tiltalt for seksuell omgang med en mindreårig jente, og saken mot ham kommer opp i Sør-Gudbrandsdal tingrett i oktober.

Øygard har hele tiden nektet skyld for overgrepene.

LES ALT OM ØYGARD-SAKEN HER