Hopp til innhold

– Kan være vanskelig å forsvare lokalsykehusene økonomisk

Svenskene la for ti år siden ned flere sykehus for å satse på et storsykehus i Karlstad. Nå diskuterer de hva de skal gjøre med lokalsykehusene. – Hvis vi skal klare å dekke alle 24 timer i døgnet, og ikke være for mange mennesker på dagen, så blir ikke lokalsykehusene økonomisk forsvarlig, sier sykehusdirektør i Torsby.

Video Vanskelig å rekruttere til lokalsykehus

Vanskelig å rekruttere leger til lokalsykehus

Sykehusdebatten raser i Hedmark og Oppland fram mot styrevedtaket før sommerferien. Sykehusdirektøren vil legge ned sykehusene i Gjøvik, Lillehammer og Hamar og bygge et nytt storsykehus ved Mjøsbrua.

Dette har skapt debatt om hva som skal skje med lokalsykehusene, og om man bør legge ned sykehus for å bygge et storsykehus.

Viktig at det som skjer ofte, kan behandles nære

I nabofylket til Hedmark, Värmland i Sverige, hadde de den samme debatten for ti år siden. Her endte de med et storsykehus i Karlstad. Nå er spørsmålet der hva som skal skje med de få lokalsykehusene som ble igjen.

Karin Lund

Sykehusdirektør i Torsby, Karin Lund.

Foto: Halvor Mykleby / NRK

Et av småsykehusene som ikke ble lagt ned var Torsby, som ligger 10–12 mil fra Karlstad.

Sykehusdirektøren her behandler selv noen av pasientene, som ikke trenger å reise til sentralsykehuset i Karlstad for å få hjelp.

– Si at vi kan klare 80 prosent av folks behov her. Det finnes saker som vi absolutt verken skal eller kan gjøre her, men det er ikke et problem synes jeg. Jeg tror at det er viktig at det som skjer ofte skal skje nære, men det viktigste er at det er en høy kvalitet, sier sykehusdirektør Karin Lund.

– Godt å slippe lang reise

I dag hjelper hun Karin Sätterberg som sliter med en vond skulder. Hun er glad hun slipper å reise helt til Karlstad for å få en lindrende sprøyte.

– Det betyr alt. Det er ti mil til Karlstad, og reise helt dit for en sprøyte er langt. Det er lettvint å reise hit, og så rett hjem etterpå, sier Sätterberg.

Tidligere var det lokalsykehus i både Säffle, Arvika, Torsby og Kristinehamn, i tillegg til sentralsykehuset i Karlstad. Tusenvis demonstrerte i Kristinehamn da det ble bestemt at man skulle legge ned lokalsykehusene og samle alt i Karlstad.

Man fryktet at den lange veien til sykehuset ville føre til at flere pasienter døde på vei til sykehuset, men ti år etter har man ikke kunnet avdekke at dette har skjedd.

– Ikke økonomisk forsvarlig med små sykehus

Sentralsykehuset i Karlstad ble det nye storsykehuset i Värmland. Torsby fikk sammen med Arvika bestå som akuttsykehus, men ingen vet hvor lenge det varer.

– Hvis vi skal kunne klare å dekke alle 24 timer i døgnet, og ikke være for mange mennesker på dagen så blir det ikke økonomisk forsvarlig. Da må man se til at man har nok å gjøre på dagen, sier sykehusdirektør i Torsby, Karin Lund.

Sykehusdirektør og lege, Karin Lund

Sykehusdirektør og lege, Karin Lund, hjelper pasient Karin Sätterberg med en vond skulder. Lund mener det kan være vanskelig å forsvare lokalsykehusene økonomisk.

Foto: Halvor Mykleby / NRK

Torsby har spesialisert seg på fedmesykdommer for å ha en nisje som kan sikre framtida. Men det må være et akuttsykehus for at nok leger vil jobbe der.

– Det er vanskelig å rekruttere langsiktig til små sykehus om man ikke har den akutte delen. Det går nesten ikke en gang på sykehus i nærheten av større steder, sier Lund.

Flere saker fra Innlandet