Hopp til innhold

Unike funn i Breheimen

Jeg har aldri sett tilsvarende funn. Det er virkelig fantastisk.

Espen Finstad, fylkesarkeolog

Varme somre og lite snø gjør at spor fra tidligere tider nå har kommet til syne i fjellene mellom Lom og Skjåk. For nå har arkeologer gjort funn av både sko, tekstiler, jaktutstyr og teltplugger nesten 2000 meter over havet.

– Fortidens reinsdyrjegere har brukt disse snøfonnene til å jakte rein på. Før har vi funnet piler og skremmepinner, og nå er også leirområdet dukket opp, sier fylkesarkeolog Espen Finstad.

Funnene er gjort i Breheimen nasjonalpark. Nasjonalparken er på 1691 km2 og ligger i Skjåk og Lom i Oppland og i Luster kommune i Sogn og Fjordane.

Se TV-reportasjen her (saken fortsetter under bildet):

Video UNIKE FUNN I BREHEIMEN

Se de 1000 år gamle tingene som har ligget under isen.

Flere funn i vente

Gjennom kanskje 1000 år eller mer har gjenstandene ligget innfrosset i isen, nesten som i en tidsmaskin. Mange av gjenstandene er derfor ekstremt godt bevart.

I alt er det gjort over 70 funn og trolig har arkeologene mer å se fram til.

– Snøfonnene og isbreene rundt om i høyfjellesområdet smelter nå i rekordfart. Derfor har vi satt i gang et arkeologisk sikringsprogram over flere år nå, sier Finstad.

Arkeologer leter i Breheimen

Ivrige arkeologer har aldri sett lignende funn som i Breheimen nasjonalpark.

Foto: Oppland fylkeskommune

Men han sier den 1000 år gamle leirplassen dukket opp som en overraskelse.

– Nå får vi et helt nytt innblikk i fortida på Norges tak, sier den engasjerte arkeologen.

Et team av arkeologer med representanter fra både Oppland fylkeskommune og Kulturhistorisk museum gjennomfører feltarbeidet.

Feltarbeidet pågår fortsatt og i første omgang på denne lokaliteten til og med 12. august, men blir fulgt opp videre utover høsten.

Flere saker fra Innlandet