Hopp til innhold

- Alvorlige feil ved dommeravhør

Forsvareren til den hovedsiktede i Alvdalsaken krever at uavhengige eksperter vurderer om noen av barna kan ha blitt påvirket til å forklare seg feil.

Sverre Næss
Foto: Frode Meskau / NRK

Forsvarer Sverre Næss går til angrep på dommeravhør som er gjort av de påstått misbrukte barna. Han mener avhørene av minst ett av de fire barna er gjort i strid med reglene, slik at det truer rettssikkerheten til de siktede i saken.

– Spørsmålsstillingen er feil, og det har gått lang tid siden de angivelige overgrepene og frem til avhørene og noen av barna er avhørt flere ganger, sier Næss.

Næss forsvarer 64-åringen som betegnes som hovedmannen i Alvdalsaken. Han er anklaget for grove seksuelle overgrep mot fire barn, to av dem sine egne stebarn.

- Barn kan lett bli forledet

De fire barna er avhørt tilsammen ni ganger, og i disse avhørene, ledet av en dommer, har de fortalt hva de har blitt utsatt for og hvem som har gjort det mot dem.

Bevisene i saken er sterkest mot to siktede, hovedmannen og hans tidligere samboer. Både filmer og bilder som de selv har tatt, viser at de begår svært grove overgrep mot barna. Men av de øvrige fire voksne som er siktet, samtlige for medvirkning, finnes det verken bilder eller filmer. Derfor blir dommeravhørene viktige bevis under rettssaken.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Alvdal

To av de fire barna i Alvdal var under tett oppfølging av kommunale fagfolk, men likevel oppdaget ingen at de ble utsatt for seksuelle overgrep hjemme.

Foto: Stig Karlo Helstrøm / NRK

Etter det NRK kjenner til har særlig ett av barna pekt ut hvilke andre voksne som var tilstede mens overgrepene mot dem skal ha skjedd. Næss er svært kritisk til avhørene av dette barnet, en nå 15 år gammel gutt. Han er dommeravhørt tre ganger, sist for mindre enn en uke siden. Næss mener spørsmålsstillingen i avhørene av gutten ikke har vært nøytral. Spørsmålsstilleren har brukt fornavnene på de to hovedsiktede, og på denne måten blir gutten egentlig programmert til å fortelle at overgrepene har skjedd av dem, mener forsvareren.

– Stiller man ledende spørsmål kan det gå helt galt. Man vet at barn lett kan bli forledet til å tro ting hvis voksne er pågående og spør nok ganger, sier Næss.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Dokumenter i overgrepssaken i Alvdal

Perioden med overgrep skal ha pågått fra høsten 2003 til høsten 2007. Dokumentene i overgrepssaken er mange.

Foto: Stig Karlo Helstrøm / NRK

Krever uavhengig ekspert

Næss vil nå koble inn en uavhengig ekspert i Alvdalsaken, den svenske psykologen Lena Hellblom Sjøgren. Hun har tidligere slaktet måten som barneavhørene ble gjort på i Bjugnsaken. Hun har også vært oppnevnt av Norges Høyesterett for å vurdere dommeravhør i en annen sedelighetssak.

Fredag ettermiddag begjærte Næss henne oppnevnt som rettssakkyndig også for Nord-Østerdal tingrett. Hvis retten går med på det vil han at den svenske psykologen skal vurdere alle dommeravhørene av de fire barna i Alvdalsaken.

Det sier bistandsadvokat Inger Johanne Reiestad Hansen, som representerer to av de fire barna i Alvdalsaken. Hun mener det ikke er behov for oppnevning av noen utenforstående ekspert til å gå igjennom dommeravhørene.