Alvdal-mor undersøkes for pedofili

Psykiatere skal undersøke om den 46 år gamle moren, som er siktet for seksuelle overgrep mot sine egne barn i Alvdal, kan begå flere overgrep.

Alvdal

De fire barna skal ha blitt seksuelt mishandlet på det groveste i fire år i Alvdal.

Foto: Stig Karlo Helstrøm / NRK

Legene skal finne ut om moren er pedofil og om det er fare for at hun kan begå framtidige overgrep mot barn.

Hennes tidligere samboer, som også er siktet i saken, har allerede fått diagnosen pedofil.

De to regnes som hovedpersonene blant de seks siktede i Alvdalssaken.

Har tilstått overgrep

Det tidligere samboerparet har begge tilstått overgrep mot to av de fire barna i saken, nemlig sine egne barn og stebarn.

Alvdal kommune

To av de fire misbrukte barna var under tett oppfølging av kommunale fagfolk, men likevel oppdaget ingen at de ble utsatt for seksuelle overgrep hjemme.

Foto: Joar Elgåen / NRK
Rådmann i Alvdal, Erling Straalberg

Rådmann i Alvdal, Erling Straalberg.

Foto: Joar Elgåen / NRK
Bistandsadvokat Inger Johanne Reiestad Hansen

Bistandsadvokat Inger Johanne Reiestad Hansen.

Foto: Stig Karlo Helstrøm / NRK

Rettspsykiaterne har allerede fastslått at mannen er pedofil, og nå har turen kommet til barnas mor. Nord-Østerdal tingrett utpekte i forrige uke to overleger fra Sanderud som skal gjennomføre samme type undersøkelse av henne.

Legenes rapporter blir viktige for straffeutmålingen. Slås det fast at de to er pedofile og at det er stor fare for gjentatte overgrep, kan de bli dømt til forvaring. Det betyr at de risikerer å bli sittende på livstid.

For en forvaringsdom kan forlenges hvis retten mener det stadig er fare for nye overgrep.

Hovedmann er pedofil

Psykiaterne som har undersøkt hovedmannen har konkludert med at han er pedofil. Rapporten kan bli avgjørende for om mannen blir dømt til fengselsstraff eller forvaring, og forsvareren sier han vil få tilgang til hele rapporten og konklusjonene fra rettspsykiaterne i løpet av kort tid.

To av de fire barna ble fulgt tett opp av kommunale fagfolk. Likevel var det ingen som oppdaget at de to ble utsatt for seksuelle overgrep hjemme.

De to var diagnosert som autister. Rådmann i Alvdal, Erling Straalberg, tror denne diagnosen er årsaken til at ingen oppdaget overgrepene siden diagnosen gir avvikende adferd.

Seksuelt misbrukt i flere år

Barna er ifølge bistandsadvokaten utsatt for grove seksuelle overgrep gjennom flere år. Barna var mellom seks og elleve år og overgrepene skal ha pågått gjennom flere år.

SE TV-REPORTASJE OM SAKEN:

Video Varsler stort erstatningskrav

Bistandsadvokatene Inger Johanne Reiestad Hansen er rystet over grovheten i overgrepene.

– Dette er særdeles grovt. Jeg har jo sett andre saker som i omfang kan være alvorlig ved at mange barn er rammet, men da er det som regel en overgriper. Her er det flere overgripere på de samme barna. Sannsynligheten for at barna har fått skader for livet er større, sier Reiestad Hansen.

Eksperter skal også undersøke hva slags skader barna har fått etter alle overgrepene.

Saken kommer opp i januar.