Hopp til innhold

2001: USA rammes av terror

Kanskje tiårets mest dramatiske enkelthendelse, var de koordinerte selvmordsangrepene mot USA 11. september 2001. Dette skjedde i nyhetsåret 2001.

New York, 11. september 2001

11. september 2001 ble New York utsatt for tidenes mest spektakulære terrorangrep.

Foto: CHAO SOI CHEONG / AP

Tidlig om morgenen ble fire passasjerfly kapret av terrorister. To fly av typen Boeing 767 ble fløyet inn i hvert av tvillingtårnene på World Trade Center i New York med 17 minutters mellomrom.

Brannmenn 11. sept.
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Se video: Terrorangrepene i New York 11. september. Innslag fra Dagsrevyens årskavalkade 2001.

Kraftige branner oppsto i begge tårnene, og den sterke varmen gjorde at begge tvillingtårnene kollapset innen to timer.

Nett-TV: Se nyhetsinnslag fra 11. september

Se Dagsrevyens nyhetskavalkade fra 2001

New York, 11. september 2001

En person stuper i døden for å unnslippe røyk og varme i et av de brennende tvillingtårnene.

Foto: RICHARD DREW / AP

To andre fly ble også kapret, hvorav et styrtet i Pentagon. Her ble 125 av de ansatte drept, i tillegg til 64 personer om bord i flyet. Det fjerde kaprede flyet styrtet på et jorde, antakelig etter at passasjerer forsøkte å stoppe kaprerne. Flyet var trolig tiltenkt å styrte i Washington D.C., hvor både Det hvite hus og kongressbygningen er attraktive terrormål.

Til sammen omkom nesten 3000 personer i det som var den blodigste terroraksjonen i vår tid. Terroristnettverket al Qaida og deres leder Osama bin Laden sto bak aksjonene, og 19 av deres terrorister, alle opprinnelig fra Midt-Østen, deltok i kapringen.

Terrorangrepene skapte dype sjokkbølger gjennom verdenssamfunnet, og børsindekser over hele verden gikk rett i kjelleren.

Frykten for islamistiske terrorister skulle prege hele verden resten av tiåret. Terrorangrepene ga internasjonale antiterrorlover, mer overvåkning og etterretning, strengere sikkerhetsrutiner på flyplasser verden over og innføringen av den amerikanske fangeleiren Guantanamo på Cuba.

Drapet på Benjamin

Året startet svært brutalt med knivdrapet på Benjamin Hermansen (15) på Holmlia i Oslo. Han hadde ghanesisk far, og drapet var rasistisk motivert. To unge menn fra nynazistiske BootBoys, Joe Erling Jahr og Ole Nicolai Kvisler, ble idømt henholdsvis 18 og 17 års fengsel etter at lagmannsretten skjerpet straffen med to år.

Video nsps_upload_2009_12_16_21_17_45_1683.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Se video: Drapet på Benjamin Hermansen. Innslag fra Dagsrevyen i 2001.

Benjamin og en mørkhåret venn sto og hengte utenfor nærbutikken da Jahr og Kvisler kom etter dem, utstyrt med hver sin kniv. Benjamin ble knivstukket av begge to, og døde på stedet.

Drapet utløste massemarkeringer og fakkeltog over hele landet, hvor folk viste sin avsky mot ugjerningen.

Støttemarkering for Benjamin Hermansen

Støttemarkeringen for Benjamin Hermansen samlet 40.000 mennesker i Oslo sentrum.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Milosevic kaster inn håndkleet

Tidligere president i Jugoslavia, Slobodan Milosevic overga seg til politiet 1.april og ble overlevert til den internasjonale domstolen i Haag, anklaget for krigsforbrytelser.

Året før hadde massedemontrasjoner ført til at han måtte gå av. I mars 2001 ble han arrestert for maktmisbruk og korrupsjon, og tre måneder senere ble han utlevert til Haag. Milosevic døde på varetektscella i 2006 uten å ha fått behandlet noen av de 60 tiltalepunktene mot ham.

Han er av flere holdt som hovedansvarlig for at krigen på Balkan startet tidlig på 1990-tallet, og sto tiltalt for folkemord, etnisk rensing og massevoldtekter.

Bondevik tilbake ved roret

Stortingsvalget 2001 ble en formidabel fiasko for Arbeiderpartiet, som med statsminister Jens Stoltenberg i spissen hadde grepet regjeringsmakt året før. Med bare 24,3 prosents oppslutning, falt partiet med over 10 prosentpoeng på én stortingsperiode, og de fikk sitt dårligste resultat i et stortingsvalg siden 1924.

Stoltenberg og Bondevik 2001

Kjell Magne Bondevik kunne si 'takk for sist' til Stoltenberg, som kun fikk halvannet år i statsministerstolen på første forsøk.

Foto: Morten Holm / SCANPIX

Høyre og KrF gjorde derimot et godt valg, og dannet regjering sammen med Venstre. Kjell Magne Bondevik kunne dermed innta statsministerkontorene ett år etter at Stoltenberg kastet ham ut derfra.

Kongelig bryllup

25. august 2001 giftet kronprins Haakon seg med Mette-Marit Tjessem Høiby seg med i Oslo domkirke, nesten åtte måneder etter at de forlovet seg. Kongefamilier fra hele verden og andre prominente gjester var på plass, og bryllupet var en av tiårets største mediebegivenheter i Norge.

Bryllupet huskes av mange spesielt for den personlige talen Oslo-biskop Gunnar Stålsett holdt til brudeparet, da han snakket om Mette-Marit sin noe kontroversielle bakgrunn.

Krig i Afghanistan

President George W. Bush gjorde det raskt klart at de ansvarlige skulle stilles til ansvar. Britiske og amerikanske styrker gikk i oktober til angrep på Afghanistan for å fange bin Laden fjerne Taliban-styret, som ble mistenkt for å trene al Qaida-soldater. Dette markerte starten på ”Krigen mot terror”.

B-52-bombefly over Afghanistan

Et amerikansk B-52 bombefly slipper sin dødelige last over Afghanistan.

Foto: . (AP Photo/U.S. Air Force, Master Sgt. Ralph Hallmon, HO)

NATO slo fast at angrepet utløste artikkel 5, som sier at et angrep på et NATO-land er et angrep på samtlige land.

Dette sendte også Norge inn i krigen. I desember ble norske spesialstyrker sendt for å kjempe sammen med amerikanerne. Senere sendte Norge også militære styrker til å bidra i den FN-ledede sikkerhetsstyrken ISAF, som i dag styres av NATO. Fire nordmenn er drept i tjeneste i landet:

  • 2004: Tommy Rødningsby (29)
  • 2007: Kristoffer Sørli Jørgensen (22)
  • 2007: Tor Arne Lau-Henriksen (33)
  • 2009: Trond Petter Kolset (30)

Søviknes-saken

Det politiske året ble til en viss grad preget av sex-skandalen rundt Frp-politiker Terje Søviknes. Ordføreren i Os i Hordaland trakk seg i januar fra alle verv da det kom fram at han hadde hatt seksuell omgang med en 16 år gammel jente på en fest etter et møte i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU).

Søviknes ble av mange sett på som kronprinsen i partiet etter Carl I. Hagen, og var nestleder i partiet sammen med Siv Jensen. Senere kom det fram at partiledelsen hadde visst om saken uten å reagere.

SAS-ulykken i Milano

8. oktober omkom 118 personer, 3 av dem nordmenn, da et SAS-fly kolliderte med et Cessna-småfly på Linate-flyplassen i Milano i Italia. SAS-flyet var på vei til Kastrup da flyene kolliderte, og granskningen konkluderte med at styrmannen i Cessna-flyet ikke hadde overholdt ordre fra kontrolltårnet.

SAS-ulykken i Milano 2001

Restene av SAS-flyet som styrtet i Milano i 2001.

Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

Årets døde:

  • Ivo Caprino, regissør, født 1920
  • Knut Th. Gleditsch, sportsjournalist, født 1938
  • Helge Ingstad, forfatter og forsker, født 1899
  • Tove Jansson, finsk forfatter og tegner, født 1914
  • Nils Aslak Valkeapää, samisk kunstner, født 1943
  • George Harrison, Beatles-gitarist, født 1943

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no