Hopp til innhold

- Syntes han oppførte seg rart i dusjen

I vitneboksen sitter en barnefar som seks ganger reagerte på hvordan tiltalte i Lommemann-saken oppførte seg i dusjen i ulike svømmehaller i bergensområdet.

Rettstegning fra Lommemann-retssaken

Rettstegning fra Lommemann-retssaken.

Foto: Tegning: Esther Bjørneboe

  • Følg rettssaken direkte i tidstabellen under.

- Jeg synes det var rar oppførsel. Han sto i dusjen, litt sånn " show off " med et halvstivt kjønnsorgan, forteller vitnet, en mann som ofte var i svømmehallen med barna sine på tidlig ettermiddager i tiden rundt 1999.

Han forteller også at han ved en anledning så tiltalte stå naken få centimeter unna sønnens ansikt i dusjen.

– Jeg satte et blikk i ham, røsket gutten min vekk. For meg virket det som mannen var i en slags transe, sier barnefaren.

Utdypet forklaringen senere

I retten i dag fortsatte tiltalte Erik Andersen sin forklaring om det påståtte overgrepet mot en gutt som dengang var sju år. I tillegg har både forsvaret og aktoratet kalt inn vitner som skal forklare seg.

– Jeg synes retten skal merke seg at jeg i første avhør ikke visste hva jeg var beskyldt for, sa Andersen i dag.

Han forteller at han visste jo hva som hadde skjedd, han hadde bare hjulpet ham med å fjerne såpen. Først etter kjennskap til hva fornærmede hadde forklart i sitt avhør, følte han at han trengte å utdype og endre sin forklaring.

I går forklarte en 17- år gammel gutt om overgrepet som skal ha skjedd da han som sjuåring sto i en dusj i en svømmehall utenfor Bergen i september 1999.

Dette er ett av de to alvorligste forholdene den 57- år gamle Erik Andersen er tiltalt for.

Familie i vitneboksen

Både moren og tidligere kjæreste til den fornærmede i den påståtte voldtektssaken fra 1999 skal i dag gi retten sine vitneprov. Det skal også politibetjenter som var innvolvert da fornærmede var i avhør og fotokonfrontasjon.

Forsvaret har blant annet stevnet en tidligere lærer av 17-åringen som vitne.

Få bevis

Det foreligger ingen DNA eller tekniske funn fra åstedet dengang. Saken ble også henlagt på grunn av bevisets stilling, men ble senere koblet til sakskomplekset "Lommemannen" og bidro til et gjennombrudd i saken.

Forklaringen til fornærmede som sjuåring og som tenåring spriker. Men han sier det som skjedde har brent seg inn, og at han er sikker på at Andersen er gjerningsmannen.

Andersen beskylder fornærmede for å lyve . Han innrømmer å ha vært på stedet, men sier han bare hjalp gutten i dusjen med å fjerne såpe fra ansiktet.

Referat fra rettssaken.

Kl. 11.35 Retten tar pause til 12.30

Kl. 11.18 Neste vitne tar plass i vitneboksen. Forsvarers vitne. Politibetjent som foretok avhør i 1999 av fornærmede og moren i den påståtte voldtektssaken samme år, Hordaland. Og et avhør av Erik Andersen i 2000. Spørres ut av forsvaret og aktor.

Kl. 11.05 Telefonavhør med politi som var tilstede da forrige vitne plukket ut Andersen på fotokonforntasjon. Spørres ut av aktor Jorid Kile Berg, deretter av forsvarer Gunhild Lærum.

Kl. 10.55 Bistandsadvokat Beate Hamre spør ut det samme vitnet.

Kl. 10.43 Forsvarer Gunhild Lærum spør ut det samme vitnet. Spør om vitnet hadde kontaktet politiet hvis han ikke hadde lest om hendelsen senere det året, der den påståtte voldtekten skal ha funnet sted.

Vitne: Nei, jeg er redd for at jeg ikke hadde gjort det. Men jeg skulle ønske jeg hadde gjort noe før.

Kl.10.40 Retten er igang igjen

Kl. 10.25 Retten tar en pause

Kl. 09.48 Vitne som har reagert på tiltaltes oppførsel på badeanlegg tar plass i vitneboksen og avgir forklaring. Han synes tiltalte viste rar oppførsel ved seks anledninger i svømmehaller i 1999. Han skal ha stått i dusjen, litt sånn " show off " og såpet seg inn, slik vitnet mener ikke er vanlig å gjøre der små barn er.

Ved en anledning så han tiltalte stå naken få centimeter unna sønnens ansikt i dusjen. Instinktivt røsket han sønnen vekk.

Kl. 09.44 Sakkyndig spesialistpsykolog Pål Grøndahl har et par tilleggspørsmål, det samme har den ene av meddommerne.

Kl. 09.42 Statsadvokat Per Egil Volledal har et par tilleggspørsmål

Kl.09.34 Bistandsadvokat Beate Lærum spør tiltalte blant annet om bakgrunn for hans ferdsel til områder forholdsvis langt unna hjemmet. Andersen: Han ville ikke risikere å treffe kjente som ville mase, spørre.

Kl. 09.05 Forsvarer Gunhild Lærum fortsetter å spørre tiltalte blant annet om hans adferd i ulike bad utenfor Bergen og om beslag på hans kontor i 1999.

Kl.09.00 Retten er satt

AKTUELT NÅ