Hopp til innhold

Seks av åtte trues av klienter

Seks av åtte har opplevd vold eller trusler på arbeidsplassen. For Grethe Hoviosen ble situasjonen så vanskelig at hun måtte flytte.

Vold

Illustrasjonsfoto

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

I dag presenterer forskningsstiftelsen FAFO en undersøkelse der seks av ti spurte svarer at de har opplevd vold eller trusler om vold på jobb i offentlig sektor.

750 personer som arbeider med psykisk utviklingshemma, på barnevernskontor og i barnevernsinstitusjoner er med i undersøkelsen.

Truet på livet

Klinisk psykolog Grethe Hoviosen er en av dem som har blitt utsatt for vold og trusler på arbeidsplassen. For seks år siden jobba hun i barnevernet i en av landets største kommuner. Under et møte på jobb ble hun angrepet av en klient.

- Jeg ble angrepet fysisk. Klærne mine ble revet i stykker og jeg ble oppklort. Jeg måtte få hjelp fra andre ansatte for å få vedkommende til å slippe halsen min, forteller Hoviosen.

I etterkant av den dramatiske episoden var det Hoviosen selv som måtte ordne opp og prate med resten av de ansatte.

- Jeg tok selv briefinga med personalet som var vitne til situasjonen. Politiet tok bilder og dokumenterte skadene, men arbeidsgiveren min skrev ingen skademelding. Dvar heller ingen rutiner for å rapportere det videre, verken til verneombud eller hos andre instanser, sier hun.

Måtte flytte

Truslene fortsatte etter angrepet. På det meste fikk hun 30 oppringninger i løpet av én dag. To uker etter den dramatiske hendelsen kom den samme klienten hjem til henne.

- Først trua han med å drepe meg, så begynte han true med å ta barna mine. Han forklarte i detalj hvordan barna skulle skjæres opp og ødelegges. Hadde ikke mannen min kommet mellom oss den gangen, hadde jeg blitt slått ned, forteller hun.

Senere fikk hun vite at klienten flere ganger hadde blitt observert utenfor huset hennes og ved barnehagen og skolen der barna hennes gikk.

- Hatet og ønsket om hevn over meg var så stort, og gjentatte ganger sa de at det var barna mine som skulle tas.

Til slutt ble situasjonen så vanskelig at familien beslutta å flytte til en annen kant av landet for å skåne barna.

Ikke uvanlig

Jørgen Svalund er en av forskerne i FAFO som er ansvarlig for undersøkelsen. Han bekrefter at mange har det på samme måte som Grethe Hoviosen.

- Mange brukere truer arbeidstakerne med at nær familie skal skades, eller at arbeidstakerne selv skal bli skadet på fritida, forteller han.

Én av fire som deltoki undersøkelsen opplever slike trusler ukentlig i jobbsammenheng.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger