Hopp til innhold

Mener de har seg selv å takke

Arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen har ingen sympati med asylsøkere med avslag som klager over forholdene på ventemottaket.

Dag Terje Andersen om ventemottak
Foto: Gorm Kallestad / NRK / Scanpix

NRK fortalte i dag om Francis fra Sudan som i tre år har sittet på Lier ventemottak i Buskerud fordi asylsøknaden hans er avslått.

– Jeg skjønner de vil presse oss ut av landet, og det er greit, men behandlingen er umenneskelig. Det må være en grense for hvor lenge vi kan sitte her, sier Francis til NRK.

Det bor rundt 80 asylsøkere i samme situasjon på mottaket. Felles for mange av dem er at de ikke kan tvangssendes tilbake til hjemlandet.

– Blir syke av å bo der

Flere går nå ut og kritiserer forholdene asylsøkerne lever under.

Uten jobb og penger, er de henvist til å sitte på soverommene sine og vente.
Dette kan gå på helsa løs, mener Sverre Varvin som er psykiater ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress.

Francis ser på Øyvind Blunck
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

NETT-TV: – Uverdige forhold på ventemottak

– Jeg vurderer situasjonen som ganske uverdig, og fra en medisinsk synsvinkel som potensielt helseskadelig, sier Varvin.

– De skulle reist hjem

Arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen stiller seg uforstående til kritikken:

– Vi har selv vært og sett på standarden der ute. Det er medisinsk tilsyn og mat. Men altså et tilbud som er tilpasset det faktum at det er snakk om personer som skulle reist, men som rett og slett nekter å følge opp lovlig fatta vedtak i Norge, sier Andersen til NRK.

Men flere politikere og fagpersoner NRK har snakket med karakteriserer forholdene på Lier ventemottak som dårlige.

– Jeg synes det er uverdig, sier lokalpolitiker i Lier Anita Drevdal som ble sjokkert da hun fikk innblikk i livet på mottaket:

– Det er utenkelig for meg at mennesker skal kunne leve under slike forhold over lang tid, sier Drevdal.

Vil ha maksgrense

Flere av beboerne på mottaket er i samme situasjon som Francis, og har levd på små firemannsrom i opptil tre år.

Stortingsrepresentant Bjørg Tørresdal fra Kristelig Folkeparti vil ha en grense for hvor lenge folk kan bo på ventemottak.

– Dette skulle være et enkelt bosted for kort tid. Jeg ser for meg en tre fire måneder, sier Tørresdal og får støtte fra SVs innvandringspolitiske talsmann Rolf Reikvam.

– Hvis det ikke er mulig å returnere folk til hjemlandet av ulike grunner, så må vi gi dem en eller annen form for status, mener Reikvam.

Må gis arbeidstillatelse

Biskop i Tunsberg Laila Riksaasen Dahl tar til orde for å gi asylsøkerne midlertidig arbeidstillatelse.

– Kan de ikke returneres, så må man finne en løsning. Og mens man finner den løsningen må de få en meningsfull tilværelse, sier biskopen.

Men kritikken biter ikke på statsråd Dag Terje Andersen:

– Det er altså sånn at man snakker om folk som skulle reist hjem, som kan reise hjem, men som nekter å reise hjem, sier Andersen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT