Hopp til innhold

- We want freedom!

- Tusentalls tibetanere er drept de siste 50 årene, og kinesiske myndigheter må åpne for dialog, sier Chundak Koren i Den norske Tibet-komité.

Tibet-demonstrasjon
Foto: Kristina Høyer / NRK

Sammen med mange andre eksil-tibetanere og deres støttespillere gikk hun i demontrasjonstog til den kinesiske ambassaden i dag.

De ropte taktfast ut sine slagord om et fritt Tibet og et selvstyrt område for tibetanerne. Hun mener det er på tide at Kina tar eksil-regjeringen med Dalai Lama på alvor.

- Vi vil ha et dialogmøte, og de må nå skjønne at det er viktig med en seriøs dialog for å få slutt på lidelsene for de vanlige tibetanerne, sier Koren.

- Tibet er et helvete på jord

Plakat i Tibet-demonstrasjon

Klart budskap fra demonstrantene i Oslo også.

Foto: Kristina Høyer / NRK

Dagen i dag er jubileumsdagen for den store folkeoppstanden mot det kinesiske styret av Tibet. For 50 år siden endte oppstanden mot Kinas tilstedeværelse og styre i området med kamper og mange mennesker døde.

Tibets eksilleder Dalai Lama var heller ikke nådig i sine uttalelser i forbindelse med jubileumsmarkeringen.

- Kina har gjort tibet til et helvete på jord, sa Dalai Lama tidligere i dag.

Den åndelige lederen var uvanlig krass i sine uttalelser i dag, og gikk rett i strupen på kinesiske myndigheter som i dag styrer Tibet. Han la vekt på at for hver dag som går forsvinner stadig mer av den tibetanske kulturen og identiteten.

Se historiske bilder fra Tibet

Les også: Usigelige lidelser

Markeringer over hele verden

Eksil-tibetanerne over hele verden har markert 50-års dagen for oppstanden i Tibets hovedstad Lhasa. Her i landet var det markeringer i Alta, Trondheim, Stavanger, Lillehammer og Oslo.

I Oslo ble det ropt "Tibet belongs to tibetans" høyt og taktfast. Lederen av Tibet-komiteen Chundak Koren sier 50 år er nok.

- Det kan ikke fortsette slik det har vært med kinesisk styre i Tibet.

Video nsps_upload_2009_3_10_20_0_46_214.JPG
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Chungdak Dawa Koren, lederen i Tibetkomiteen nektes visum til Tibet

AKTUELT NÅ